Vidvinkelobjektiv 16-35 mm fångar terrängbil på saltslätt
© Holger Svend Anderson

Därför ska du ha ett 16–35 mm-objektiv

Det finns många goda skäl till att vidvinkelobjektiv med en räckvidd på 16–35 mm har blivit så populära som de är. Här listar vi de fyra viktigaste.

Ger dig imponerande landskapsbilder

Du kan enkelt förvandla dina bästa landskapsbilder till häpnadsväckande panoramabilder. 

Allt du behöver göra är att beskära din bild upptill och nedtill, och det kan du göra i alla redigeringsprogram – både gratisprogrammen som medföljer datorn och mobilen, men naturligtvis även i betalprogram som Lightroom och Luminar Neo.

> Läs även Bonnier Digital FOTOs recensioner av de senaste objektiven

Vilda klyftor i Sydafrika fotograferade med vidvinkelobjektiv på 16-35 mm

Vi stod nästan med skospetsarna utanför kanten men kunde ändå få med hela svängen som floden gjorde i närheten av Victoria Falls i Sydafrika.

© Holger Svend Anderson

Förstärker förgrunden

När man väl har provat att använda en vidvinkelzoom – normalt 16–35 mm för Canon och Sony, eller 14–30 mm om man till exempel använder Nikons spegellösa systemkameror – så inser man snart att förgrunden ofta fyller en stor del av bilden. 

Det är riktigt smart om det mest intressanta i motivet finns i just förgrunden, för då kan man framhäva det med vidvinkelzoomen. 

Man kan till och med uppleva att man sugs in i bilder som är tagna med den vidvinkliga änden av ett 16–35 mm, eftersom förgrunden spelar en så stor roll. 

Lite övning krävs dock, och man måste absolut tänka på att man behöver stå väldigt nära motivet för att få önskad effekt – ofta inom en meter. Så när man tar bilder av människor, till exempel porträtt, bör man fråga om man får komma så nära med kameran innan man sätter igång och fotograferar. 

> Läs även Standardzoom 24–70 mm – Därför ska du ha en

Vidvinkelobjektiv 16–35 mm framhäver förgrunden där det ligger en båt på bredden i en flod

Bakgrunden förminskas medan förgrunden blir större när man fotograferar på 16 mm. Här är t.ex. båtens för bredare än aktern.

© Holger Svend Anderson

Öppnar upp små och trånga utrymmen

Det är inte bara landskapsfotografer som har stor nytta av vidvinkelns mångsidighet, utan det gäller även bostads- och arkitekturfotografer. 

Smala korridorer och små rum får ett nytt utseende och öppnas upp när man använder den stora vidvinkel som 16–35 mm-objektivet erbjuder. 

På så sätt kan fotografer som till exempel tar bilder åt fastighetsmäklare få mindre lägenheter att verka större och mer inbjudande än de annars skulle vara på exempelvis 50 mm. 

> Läs även 70–200 mm-objektivet är oumbärligt för alla fotografer

Kyrkorum fotograferat med vidvinkelobjektiv visar mer av arkitekturen än en standardzoom

Det krävdes en vidvinkel på 16–35 mm för att fånga de gamla bänkarna på båda sidor av kyrkorummet tillsammans med ljuset som föll in genom fönstren och dörren på höger sida. 

© Holger Svend Anderson

Perfekt för att fånga stora händelser

En annan kategori av fotografer som använder detta objektiv flitigt är press- och bröllopsfotografer – av goda skäl. 

Vidvinkelzoomen är nämligen som gjord för att hänga med i snabba händelser i takt med att de utvecklas framför fotografen. 

Det beror bland annat på att man på 16 eller 20 mm kan komma otroligt nära sina motiv och fortfarande ta en massa läckra bilder av flera personer i en gruppbild eller en närbild på en fest, till exempel. 

slips blir avklippt på bröllop, bilden tagen med vidvinkel

Vi kunde gå nära med en vidvinkel på 28 mm och få rätt beskärning för att fånga denna bröllopsritual där brudgummens slips klipps av. 

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av