Fotograf med ett 24–70 mm standardzoomobjektiv
© Shutterstock

Därför ska du ha ett 24–70 mm-objektiv

Bland de största objektivfavoriterna finns 24–70 mm-objektivet, även kallat standardzoom. Här kan du läsa de bästa förklaringarna till varför objektivet har blivit så populärt och varför du borde ha ett.

Bland de objektiv som varje fotograf bör äga står en standardzoom på 24–70 mm högst upp på listan, och det finns många skäl till det. 

Vi tittar närmare på några av dem i den här artikeln, där du får veta mer om varför du bör överväga att själv skaffa en standardzoom. 

Ibland ser man standardzoomar som har andra brännvidder, t.ex. 28–75 mm. Dessa är väldigt lika 24–70 mm-zoomarna, så den här artikeln riktar sig lika mycket till dig som planerar att köpa en standardzoom med något annorlunda brännvidd.

1. Ger härliga bilder av arkitektur och landskap 

Den främsta anledningen till att skaffa en standardzoom är räckvidden. 

Standardzoomen omfattar i sig brännvidderna hos flera populära fasta objektiv, så den ger möjlighet att få många olika perspektiv på samma motiv utan att man behöver flytta sig. 

När det gäller genrer som landskap och arkitektur finns ofta ingen möjlighet att ta ett steg framåt eller bakåt, och då kommer objektivet till undsättning. 

Med standardzoomen får du bland annat en vidvinkel på 24 mm, ett 50 mm standardobjektiv och ett kort tele på 70 mm i ett och samma objektiv. Det gör att du kan få med hela byggnaden och miljön i en bild tagen med objektivets vidvinkelläge, medan dess telebrännvidd gör att du kan zooma in på detaljer i arkitekturen som gör byggnaden unik.

Andra genrer som sport och porträtt kräver ofta längre räckvidd, och då är 70–200 mm att föredra. 

> Läs även: Därför ska du skaffa ett 70–200 mm-objektiv

fotograferad med vidvinkel ger snygg arkitekturbild

En standardzoom passar bra på storstadssemestern eftersom du får ett skarpt objektiv som kan fånga vackra arkitekturbilder som den här.

© Shutterstock

2. Tacksam följeslagagare på fester och galej

En standardzooms stora räckvidd ger även möjlighet att fotografera många olika slags situationer utan att behöva byta objektiv, till exempel vid ett dop eller ett bröllop.  

Därför är många bröllopsfotografer mycket nöjda med sina 24–70 mm med en fast maximal bländaröppning på F2.8.

Den relativt stora bländaröppningen gör bland annat också att kamerans autofokussystem får lättare att hänga med när ljuset är begränsat, som det ofta är vid festliga tillfällen. 

Festbild unga människor dansar fototeknik fotograferar standardzoom

Fest, rök och färger sätter kameran på prov, så vi rekommenderar att du använder Auto-ISO och punktmätning eftersom det ger bäst resultat. 

© Shutterstock

3. Stor bländaröppning ger oskarp bakgrund i  porträtt

Den sista anledningen till att du inte klarar dig utan en standardzoom i fotoväskan är möjligheten att ta snygga porträtt på stående fot. 

De flesta standardzoomar har en maximal bländaröppning på F4.0 eller F2.8, och med det sistnämnda är det enkelt att skapa fina porträtt. 

Om du använder brännvidder över 50 mm och går tillräckligt nära motivet kan du nämligen ge bakgrunden en läcker oskärpa. 

Det har många fördelar, bland annat att bakgrundsoskärpan leder blicken till modellen istället för till den distraherande bakgrunden. 

> Läs mer: Vad betyder stor bländare?

Porträttfotografering med oskarp bakgrund på foto av man med mobiltelefon

Vi brukar inte rekommendera att man låter raka linjer gå rakt in i huvudet eller halsen på ett motiv, men på grund av den stora bländaröppningen blir misstaget mindre tydligt. 

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av