Fotografering med blixt

Fotografering med blixt behöver inte vara ett dyrt nöje.

© Lane V. Erickson / Shutterstock

Billiga blixtar med massor av krut i

Det är frestande att alltid hålla sig till kameratillverkarnas egna blixtar eftersom de är välbekanta och för att kvaliteten oftast är bra. Det finns dock pengar att spara om du väljer någon av de senaste blixtarna från olika tredjepartstillverkare. Då får du nämligen överraskande mycket för pengarna.

7 januari 2018 av Poul Siersbæk

Små och billiga blixtmodeller som kostar mellan 1000 och 2000 kronor står oförtjänt i skuggan av de större och ljusstarkare modellerna. 

Många tänker ovillkorligen att om man ska köpa en extern blixt, kan man lika gärna investera i som är så kraftfull som möjligt – helst en originalblixt från ett välkänt märke. 

Men så behöver det inte längre vara. Blixtmarknaden håller nämligen på att förändras våldsamt – inte minst eftersom många kinesiska tillverkare sätter press på konkurrenterna med kompetenta och väldigt prisvärda blixtmodeller. 

Läs också: Spara pengar med tredjepartsobjektiv

En blixt är ett oumbärligt hjälpmedel

Därmed måste inte en extern blixt vara en kostsam bekantskap, och det är bra – för en extern blixt är ett oumbärligt hjälpmedel. 

Den externa blixten ger dig nämligen möjlighet att reflektera ljuset mot tak och väggar, och den är dessutom väsentligt kraftfullare än den inbyggda blixten.

Det är dessutom en stor fördel att blixten inte måste vara stor som ett hus för att infria förväntningarna, särskilt med tanke på kamerans balans. Om du sätter en stor blixt på en liten APS-C-kamera, innebär det att det blir besvärligare att hålla kameran och att använda den. 

Godox TT685 extern blixt

Godox TT685 kostar 1795 kronor. Den avancerade blixten finns tillgänglig för Canon, Fujifilm, Micro Four Thirds, Nikon och Sony.

© Godox

Hög ljusstyrka i externa blixtar

Dessutom måste en billig blixt – eller speedlite, som de också kallas – inte alls vara svag. 

Vissa modeller har ett ledtal omkring 60, vilket är lika mycket ljus som t.ex. Canons och Nikons toppmodeller. 

Trots det kostar de bara ungefär en tusenlapp. 

Yongnuo YN600EX RT II extern speedlite Canon

Kinesiska Yongnuo har med Yongnuo YN600EX RT II en blixt som i stort sett matchar Canons jämförbara modell.

© Yongnuo

Billiga blixtar med massor av funktioner

Flera av marknadens billiga modeller har nu även en konstruktion som innebär att blixthuvudet kan vridas och vinklas. I likhet med originalblixtar använder tredjepartsblixtarna också TTL för att beräkna utlysningen. 

Det finns även modeller som har robusta metallfötter för montering i kamerans blixtsko. Vissa modeller har till och med avancerade funktioner som High-Speed-Sync och stroboskop. 

Vilken blixt bör jag välja?

I det senaste numret av Bonnier Digital FOTO, 18/2017, testar vi billiga blixtar för under 2500 kr. Du kan läsa hela testet i tidningen. 

Små blixtar med massor av krut i

I tidningen Bonnier Digital FOTO nummer 18/2017 testar vi små blixtar med massor av krut i. 

© Bonnier Digital FOTO

Du som prenumererar kan läsa tidningen med det samma på mobilen eller surfplattan via vår app Wype. Våra prenumeranter får också åtkomst till Fördelszonen som förutom en massa videokurser också omfattar den stora objektivguiden med objektiv för både DSLR-kameror och kompakta systemkameror.

Just nu får du 2 nummer av Bonnier Digital FOTO samt vår stora bok Photoshopskolan direkt i brevlådan för bara 49 kronor. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av