Kvinna använder en ljusring.

Ett konstant ljus från en ljusring ger dig snyggare inspelningar med mobilen. 

© Shutterstock

Därför är kontinuerligt ljus suveränt

Vi på redaktionen är väldigt förtjusta i det kontinuerliga ljuset som man får med en LED-ring. Här får du flera andra möjligheter än vad en extern blixt ger. En konstant ljuskälla tar dina bilder till en ny nivå och möjliggör nya sätt för dig att vara kreativ.

En konstant ljuskälla ger inte någon ljusglimt på samma sätt som vi är vana vid från kamerans blixt, utan den lyser hela tiden. 

En LED-ring är särskilt populär bland fotografer när man vill använda kontinuerligt ljus, i och med att den ger möjlighet att ta snygga bilder i en lång rad situationer. 

Här får du tre goda skäl till att använda en LED-ring eller någon annan kontinuerlig ljuskälla.  

1. Du ser resultatet med det samma

Med en LED-ring får du lätt en känsla av hur du åstadkommer bästa möjliga exponering. 

Den ger en bra översikt när du gör din uppställning, eftersom du genast kan se vilken effekt som det konstanta ljuset ger.

På så vis ser du snabbt om LED-ringen är rätt placerad. Du kanske behöver flytta den närmare eller längre bort för att exponeringen ska bli perfekt. 

> Läs också: Allt du behöver veta om porträttfotografering


Man spelar in video med kamera och lampa

Du kan blixtsnabbt se om du behöver komma närmare eller längre bort från ljuskällan när du spelar in video på dig själv med en LED-ring. 

© Shutterstock

2. En LED-ring lättar upp

Om du har testat att fotografera eller spela in video mitt på dagen, har du säkert råkat ut för att solljuset har varit för starkt för att du ska kunna få en välexponerad bild av motivet.

I sådana fall kan en konstant ljuskälla göra dig till herre över ljusförhållandena, i och med att en LED-ring lättar upp de underexponerade delarna av bilden.

Det kan t.ex. röra sig om situationer där du vill fotografera en person framför en viss bakgrund, men bakgrundsljuset är för hårt så personen blir mörk.

Här kan LED-ringen lysa upp personens ansikte, samtidigt som du får med den önskade bakgrunden i bilden.

> Läs också: Nybörjarguide till porträtt

Skalbagge på blad.

Åstadkom exakt det ljus som du vill ha genom att placera LED-ringen där den gör mest nytta.

© Shutterstock

3. En LED-ring är vloggarens bästa vän

En LED-ring är ett måste när du spelar in video. Särskilt om du håller på med vlogging eller spelar in korta filmer till t.ex. YouTube.

Här kan en konstant ljuskälla ge dina videoklipp ett proffsigt uttryck, och med bara en enda LED-ring kan du göra så att det ser ut som att du arbetar i en professionell fotostudio.

Det konstanta ljuset gör det lätt för kameran att ställa in bästa möjliga exponering eftersom man inte får samma våldsamma högdagrar som man kan få med en vanlig blixt. Med en LED-ring kring objektivet kan du även obesvärat följa motivet utan att hela tiden behöva flytta runt på dina uppställda blixtar.

Om du tecknar en prenumeration på Bonnier Digital FOTO just nu, får du två nummer av tidningen samt ett fotopaket med en LED-ring som ger dig en proffsig ljussättning när du fotograferar eller spelar in video. Här hittar du det användbara fotopaketet, som har ett värde på 599 kronor, för bara 148 kronor. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av