© Shutterstock

Bättre bilder i motljus

Du har nog hört att resultatet kan bli mindre lyckat om man fotograferar sitt motiv i motljus. Det kan handla om solljus eller andra kraftiga ljuskällor, men med hjälp av några få knep får du kanonbilder fulla av atmosfär.

Ett råd som man ofta får som nybörjarfotograf är att man inte ska fotografera mot ljuset. 

Det innebär vanligtvis att man ska vända ryggen mot solen och andra starka ljuskällor, eftersom de annars kan lura kamerans ljusmätare så att exponeringen blir alldeles för mörk. 

Men vad gör man om ljuskällan är för kraftig, så att exempelvis personen i ett porträtt kisar så mycket med ögonen att bilden blir dålig? 

Eller vad gör man om bakgrunden är viktig för bilden? Det är den ju ofta när man är ute och reser och vill ta ett porträtt med lutande tornet i Pisa, Mount Rushmore eller något liknande i bakgrunden. 

Som tur är går det att lösa sådana problem, så med några enkla inställningar och förhållandevis billig utrustning kan du ta bländande bra bilder – även om solen står rakt framför kameran. 

Porträttbild av kvinna på gatan i motljus. Motivet lättas upp av en vit vägg som räddar bilden från att överexponeras

Den vita muren till höger i bilden reflekterar solljuset mot den unga kvinnan och gör att bilden blir korrekt exponerad.

© Shutterstock

Låt ljuset reflekteras 

Om du måste fotografera i motljus är det ganska lätt att hitta en yta som kan reflektera tillbaka ljuset mot din modell, så att du får mer ljus på personen. 

Leta till exempel efter en bilruta, ett skyltfönster eller en kritvit husvägg som kan kasta tillbaka en del av ljuset mot motivet. 

Du kan även köpa reflektorer i guld, silver och vitt som du alltid har till hands i fotoväskan och som garanterat lyfter dina motiv och ger dig bättre bilder i motljus.

>Läs mer Gör din egen reflektor nästan gratis

Använd den smarta funktionen i kameran

Om du har glömt reflektorn hemma kan du fortfarande ta bra bilder i motljus, och du behöver inte ens använda kamerans mest komplexa program, M. 

Du kan nämligen använda både bländar- och slutartidsprogrammen tillsammans med exponeringskompensationen för att ta bättre bilder i motljus. 

På många nya och äldre spegellösa systemkameror, till exempel Sonys Alpha-serie, är exponeringskompensationen så högprioriterad att den har en egen ratt, vanligtvis med siffror från minus tre till plus tre. 

I andra kameratyper har funktionen en knapp som man trycker på för att justera uppåt och nedåt på kamerans vred. 

Om du vill ta bättre bilder i motljus behöver du bara aktivera funktionen och ställa in den på plus ett, så sköter kameran resten. 

>Läs även Så här fungerar exponeringskompensation  

Ung man fotograferad med motljus i bakgrunden som lyfter porträttet till nya höjder

Blixten bakom modellen här i studion lyser upp hans hår och får honom att avtecknas tydligare mot bakgrunden, medan röken skapar atmosfär i bilden.

© Shutterstock

Blixten ger bäst uttryck

Om man har tillgång till en extern blixt eller mobil blixtlampa med softbox, kan motljus till och med vara att föredra. Det beror på att motljuset från exempelvis solen kan skapa ett snyggt kantljus längs modellens silhuett, vilket skapar dynamik och djup i bilden. 

Använd gärna en softbox, ett blixtparaply eller liknande för att mjuka upp ljuset från blixten, och börja sedan med att ställa in blixten på den helautomatiska funktionen TTL. 

Förkortningen står för Through The Lens och betyder att blixten kommunicerar med kameran via kontakterna i blixtskon, och kamerans processer bedömer utifrån ljusmätningen hur mycket ljus som behövs för bilden.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av