Använd ljuset som du har till hands

Använd mobillampan till porträtt

Även om dagsljuset är en bristvara kan du fortfarande ta utmärkta porträtt genom att använda ljuset som du har till hands. Bokstavligt talat.

Dagsljuset är inte mycket att hurra för under de mörka vintermånaderna, men det ska inte hindra dig ifrån att ta snygga porträtt. Vi har plockat fram mobilen ur fickan och använt den som ljuskälla.

Du behöver tänka på de här fyra punkterna när du ska använda mobilen för att ljussätta porträtt:

  • Mobiltelefonen kan ge ett snyggt dramatiskt ljus. Aktivera telefonens ficklampsfunktion och låt ljuset falla in från sidan eller snett uppifrån – t.ex. genom att låta modellen själv hålla telefonen. Det ger snygga, diskreta skuggor, samtidigt som du får händerna fria. Den här metoden kräver dock rätt hård beskärning i efterhand.
  • Om kamerans autofokus har problem med att hitta och ställa in skärpan på modellen på grund av det dämpade ljuset, kan du i stället använda manuell fokus.
  • Ljuset från mobilen är trots allt begränsat, så var beredd på att använda minst ISO 3200.
  • Mobilens ljus påminner om dagsljus i färgtemperaturen. Därför fungerar det bra att använda automatisk vitbalans eller välja dagsljusinställning.

> Läs också: Belys motivet med surfplattan

I nummer 16/2016 av tidningen Digital FOTO, som finns ute i butikerna nu, går vi igenom flera av ljuskällorna som man ofta har till hands. Här använder vi även månen och gatlyktorna som ljuskällor till både porträtt och landskapsbilder. Du som prenumererar kan läsa hela artikeln via länken överst på sidan.

Om mobilen inte räcker till kanske du behöver använda blixtljus till dina porträtt. Hitta rätt blixt till Canon här och rätt blixt till Nikon här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av