Man ligger på golvet och drömmer om nya fotoprylar

Att vara fotoentusiast är en dyr hobby, men det behöver inte alltid kosta skjortan att köpa ny utrustning. 

© Shutterstock

3 nödvändiga prylar som kostar mindre än 750 kronor

Vi rekommenderar tre fotoprylar som är billiga, praktiska och roliga att fotografera med – och så kostar de alla mindre än 750 kronor.

8 mars 2021 av Christian Trant

Det kan vara dyrt att vara kameraentusiast. Det råder det inga tvivel om. 

Men lyckligtvis finns det också ett flertal fotoprylar som inte kostar en förmögenhet, och som ger dig flera timmars underhållning. Här hittar du våra tips på tre fotoprylar som gör di hobby roligare. 

1. Färgade blixtgel

Färgade gel är små bitar färgad genomskinlig plast, som du kan sätta på din externa blixt. De gör det möjligt att fyra av en ljuskägla i t.ex. lila, grönt eller rött mot motivet, och det fungerar synnerligen väl vid porträtt. 

Du kan även använda färgade gel när du fotograferar rök. De korta ljusglimtarna färgar den vita röken om du fotograferar mot en svart bakgrund.

Färgade gel är billiga, och du kan köpa dem i regnbågens alla färger hos de flesta fotobutiker. De kostar ungefär mellan 150 och 700 kronor, beroende på hur många du köper.

> Läs också: De bästa kompakta systemkamerorna för mindre än 15 000 kronor 

Porträtt av kvinna taget med färgad gel på den externa blixten

Här sitter en lilafärgad gel på den externa blixten, vilket ger ett markant annorlunda foto jämfört med vad det ofärgade blixtljuset ger. 

© Shutterstock

2. Ljustält

Ett ljustält är en liten fotostudio där du kan fotografera mindre motiv mot en neutral och enfärgad bakgrund.

Därför är ljustält populära bland fotografer som fotograferar makro eller produkter till reklamfoton, men vad du än fotograferar, kommer ljustältet att ta dina bilder till en ny nivå, i och med att du slipper alla störande element kring motivet.

När du fotograferar med ett ljustält, kan du också kontrollera ljuset väldigt noggrant, så att skuggorna blir precis som du vill ha dem. Med en enkel kontakt kan du styra ljusets styrka och välja nyans. Detta gör att du kan finslipa resultatet in i minsta detalj tack vare att du kan styra alla delar av tagningen.

Just nu kan du få ljustältet som gåva när du köper två nummer av Bonnier Digital FOTO för 148 kronor. Ljustältet kan växla mellan svart och vit bakgrund, och du kan välja mellan 30 ljusstyrkor och nyanser av varmt och kallt ljus. Få två nummer av Bonnier Digital FOTO för 148 kronor inkl. leverans + gåva: Ljustält här!

Liten fotostudio med motorcykel i miniatyr

En mini-fotostudio – även kallad ett ljustält – ger dig möjlighet att fotografera snygga bilder med ett professionellt uttryck.

© Shutterstock

3. Makrofilter

Ett makrofilter är ett enkelt och billigt sätt att komma riktigt nära små motiv som blommor och insekter. Makrofiltret kan fästas utanpå objektivet med två spännen, och ger dig många av fördelarna som du även får med dyrare makroobjektiv.

Därför är ett makrofilter idealiskt om du vill prova på makrofotografi. 

Tillverkaren Raynox har släppt flera olika varianter, och många av dem kostar mindre än 750 kronor. 

> Läs också: Den bästa fotoutrustningen för makro

Raynox macroscopic lens

Makrofiltret ger möjlighet att ta snygga makrobilder, men till ett betydligt lägre pris än ett speciellt makroobjektiv.

© Raynox

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av