Berg i förgrunden i magentafärgat ljus under blå timmen, bilden tagen med lång slutartid
© Shutterstock

5 timelapse-fotografer med särskilda talanger

Här listar vi fotografer som förnyar timelapse-genren på olika sätt. Läs vår lista och hämta inspiration till dina egna bilder.

18 februari 2023 av Holger Svend Anderson

Enligt det gamla ordspråket säger en bild mer än tusen ord, men hur mycket säger tusentals bilder som satts samman till en videosekvens? Det förtäljer inte historien. 

I den här artikeln tittar vi på just sådana små filmer som kallas timelapse-videor, och vi visar dig fem fotografer som behärskar genren bättre än de flesta. 

Se fotografernas imponerande verk nedan, och låt dig inspireras att själv skapa timelapse-filmer.   

>Läs även Så skapar du en timelapse-video

Gör ett besök på universitetet

Ett av Storbritanniens mest kända universitet, det i Cambridge, öppnas upp med hjälp av timelapse-teknik så att alla kan få en inblick i vad som händer.

Särskilt gillar vi hur fotografen Rob Whitworth lyckas klippa ihop glimtar från hela universitetet, så att tittarna på ett naturligt sätt förs från scen till scen. 

Fantastiska landskap i vilda västern

Om man har sett västernfilmer kommer man garanterat att känna igen några av landskapen som nästa fotograf har besökt. 

Med sitt timelapse-projekt från flera fantastiska naturreservat i västra USA fångar Dustin Farrell stämningen både dag och natt. Nivån på hans videor höjs särskilt av hans sätt att utnyttja kamerans rörelser medan han filmar. 

Norrsken i sökaren

Nästa kreatör på vår lista är timelapse-fotografen Morten Rustad, en yrkesfotograf med bas i Oslo. 

Morten reser gärna världen runt för att ta imponerande timelapse-videor av fantastiska landskap, men han arbetar även med astrofenomen som norrskenet över Lofoten. 

Det är mäktigt att få uppleva hur det spröda ljuset väcks till liv medan vattnet slår in mot kusten och stjärnhimlen vrids i bakgrunden. 

>Läs även 3 tips om norrsken som du (nog) inte känner till

Molnformationer 

Nästa namn på vår lista är fotografen Michael Shainblum, som är fantastiskt bra på att se mönster och rörelser i allt från moln till pulserande städer och vattenfall.

Hans förmåga att fånga moln som rullar fram i täta formationer över bergskammar och ner i dalar är enormt fascinerande, och har man som fotograf möjlighet att själv resa till liknande motiv i Europa kan man skapa helt fantastiska timelapse-videor.  

Besök från yttre rymden

Den sista fotografen på listan är Martin Heck. Förutom att ha dokumenterat aktiva vulkaner på bl.a. spanska ön La Palma och åskväder i Tyskland har han även fotat kometen Neowise, som syntes på natthimlen under hela juli 2020. 

Martin Heck förevigade den nattliga gästen till perfektion innan den åter försvann utom synhåll. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av