3 utmaningar i svartvitt som gör dig till en bättre fotograf
© Shutterstock.com

3 utmaningar i svartvitt som gör dig till en bättre fotograf

Svartvit fotografering har klarat klivet in i den digitala tidsåldern och är ett fantastiskt sätt att fånga betraktarens uppmärksamhet. Här hittar du tre typer av motiv som gör dig till en bättre fotograf.

16 september 2019 av Redaktionen

1. Få djuren att träda fram

Djur i naturen känns kanske inte som det självklara valet när det handlar om svartvitt, men det kan faktiskt fungera överraskande bra.

Lejon
© Shutterstock.com

Gråtonernas unika förmåga att avlägsna störande element ur bilden, inte minst från naturens alla färger, kan verkligen få ett djur att träda fram i situationer där det annars kanske skulle försvinna bland allt annat i motivet. 

Detta gäller framför allt för djur som har ett naturligt camouflage. Här kan svartvitt göra så att djuret syns tydligare mot bakgrunden. Gråtonerna kan också göra så att betraktarens blick dras mot djurets ögon.

Sikta på bilder av enstaka djur mot en enkel bakgrund. Svartvitt lämpar sig också väl för att få bilderna från den lokala djurparken att skilja sig från mängden. 

> Läs också: 5 tips vid fotografering av djur

2. Leta efter strukturer

När svartvitt koncentrerar en bild till linjer och former, får man en helt ny värld av möjligheter – särskilt inom det abstrakta. 

löv
© Shutterstock.com

Texturer vaknar till liv i svartvitt, och ett abstrakt motiv med starka strukturer eller mönster passar perfekt för en bild i gråskala. 

Om motivet omfattar flera nyanser, kan de bidra till att skapa lager i kompositionen.

Om du tar bilden i färg kan du väldigt exakt styra hur ljusa eller mörka de enskilda färgerna ska vara när du konverterar till gråtoner. Du kan t.ex. göra röda nyanser ljusa och gröna mörka.

Använd närbilder och makro där du kan isolera motivet utan bakgrund. Se till att motivet ligger i skugga, så att du får ett mjukt ljus.

> Läs också: Därför ska du fotografera i svartvitt

3. Satsa på minimalism

Oavsett om du fotar arkitektur, stilleben eller landskap är svartvitt ett bra sätt att få fram en minimalistisk look. 

minimalistisk look
© Shutterstock.com

Genom att fota enkelt uppbyggda motiv i gråtoner får du rena och lugna bilder som tilltalar betraktaren.

Leta efter grafiska linjer. Det kan både vara små detaljer eller större former. 

Om himlen är med på bilden är det bra att fotografera när det antingen är gråmulet eller en helt blå himmel, så att motivet inte störs av strukturer på himlen.

> Lär dig mer om hur du kan ta enkla och vackra landskapsbilder här

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av