Cityscape

Långa slutartider kan resultera i bildbrus. 

© Shutterstock

Smart funktion kan ge fina kvällsbilder

Om du tar kvällsbilder med lång slutartid kan du råka ut för ett störande bildbrus, även om ISO-värdet är lågt. En särskild funktion kan avhjälpa problemet.

Numera är många kameror ganska bra på att hantera brus även vid rätt höga ISO-värden, men alla problem är inte lösta. Att fota med långa slutartider kan vara problematiskt, till och med vid låga ISO-värden. De långa slutartiderna innebär nämligen att sensorn blir varm, vilket bidrar till att skapa brus – och dessutom gör detta att så kallade döda pixlar blir synliga.

Den enklaste lösningen är att aktivera en särskild brusreducering i kameran som används vid exponeringar längre än en sekund. Funktionen ska inte förväxlas med en funktion som kan eliminera brus vid högt ISO.

Den smarta funktionen, som minskar bruset vid långa slutartider, är särskilt bra när du tar bilder i jpeg-format. Om du tar råbilder kan funktionen också hjälpa dig, men ofta kan du få fram ett bättre resultat genom bildbehandling.

>Läs även: Så använder du ISO-inställningarna

Norrsken

När kameran tar bilder vid långa slutartider värms sensorn upp, vilket både avslöjar döda pixlar och ökar bruset.

© Shutterstock

Kräver dubbelt så lång tid

Med funktionen för brusreducering vid långa slutartider tar kameran två bilder efter varandra – en av motivet och sedan en svart bild.

Kameran analyserar den svarta bilden för att hitta bruset, som sedan tas bort. Båda exponeringarna tar lika lång tid. Om du tar ett foto på 30 sekunder får du alltså vänta ytterligare 30 sekunder på att kameran tar nästa bild och förbereder den färdiga bilden.

Den ökade tidsåtgången kan vara problematisk om det är bråttom. Det kan det till exempel vara när en himlakropp är precis i ett visst läge eller om molnformationer kommer i vägen.

Så aktiverar du funktionen

Öppna kameramenyn genom att trycka på knappen MENU. I kamerainställningarna letar du upp punkten för brusreducering. Aktivera brusreduceringen som hanterar långa slutartider. Hos Nikon heter det till exempel BRUSREDUCERING FÖR LÅNG EXP. Bekräfta ditt val.

Nu är du redo att fota. Stäng av funktionen när du är klar med tagningen. Kontrollera om resultatet har blivit tillfredsställande. Om det inte är bra, gör du jobbet i ett bildbehandlingsprogram istället.

>Läs även: Ta bra bilder av månen


Det krävande och det enkla alternativet

Du kan välja att själv ta den svarta bilden och sedan göra brusreduceringen i Photoshop med hjälp av speciella blandningslägen, vilket är tidskrävande.

Ett bra alternativ är att istället använda ett program som Topaz DeNoise AI. Det kostar 830 kronor och är väldigt effektivt.

Läs även: Så här bra klarar sig Topaz DeNoise AI

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av