Reflexer i glasögonglas

När ljuset faller in från sidan kan du få fula reflexer i glasögonen. Här visar vi hur du undviker dem

© Shutterstock

Så undviker du att fotografera reflexer i glasögon

När du ska fotografera porträtt av personer med glasögon kan du få stora problem med reflexer i glasögonglasen, även om du inte använder blixt. Vi har en bra lösning på problemet.

22 maj 2018 av Poul Siersbæk

Det kan vara väldigt besvärligt att retuschera bort reflexer i glasögon i bildbehandlingen. 

Det är inte omöjligt, men det krävs ett stort tålamod och extrem noggrannhet för att resultatet inte ska bli dåligt.

Därför rekommenderar vi en annan lösning. 

Det är nämligen enkelt att undvika reflexerna redan vid fototillfället. Det enda som krävs är att du orienterar dig i förhållande till ljuset omkring personen som du ska fotografera.

Håll koll på ljuset

Reflexer i glasögon

Här faller ljuset fel i förhållande till glasögonen, vilket leder till tydliga reflexer i glasögonglasen.

© Shutterstock
porträttfoto utan reflexer i glasögon

När personen vrider huvudet bort från ljuset försvinner reflexerna i glasögonen – utan att det övriga ljuset i bilden har blivit sämre.

© Shutterstock

Om ljuset kommer uppifrån, vilket det oftast gör, är knepet helt enkelt att be personen att sänka huvudet en aning.

Om det inte hjälper kan du låta personen vrida huvudet en aning. Annars får fotografen flytta sig tills reflexen försvinner. 

Om du fotograferar i naturligt ljus ser du lätt effekten redan innan du trycker på utlösaren. Prova dig fram med olika poser som både klär modellen och där reflexerna minimeras. 

Undvik blixt om du kan 

Om du använder en extern blixt kan du rikta ljuset uppåt och bakåt i förhållande till dig själv, så att ljuset reflekteras mot taket. 

Med en inbyggd blixt är det näst intill omöjligt att undvika reflexer, eftersom ljuset då riktas rakt mot personens ansikte. Men du kan fortfarande försöka att justera modellens poser för att få bästa möjliga resultat. 

Läs också: 5 tips för bättre bilder med inbyggd blixt

Få fler svar i Bonnier Digital FOTO

Frågan om reflexer i glasögon kommer från vår frågelåda Fråga oss i Bonnier Digital FOTO. Här kan du få svar på alla möjliga fotorelaterade frågor. 

I det senaste numret kan du bland annat läsa om varför dina bilder blir korniga, varför du kanske (eller kanske inte) bör investera i ett fisheyeobjektiv, och så kan du få information om P-programet.

Köp tidningen i butiken eller börja prenumerera. Som prenumerant får du genast möjlighet att läsa det senaste numret och de nio övriga senaste numren via vår tidningsapp Wype. 

Just nu får du två nummer av Bonnier Digital FOTO och vår stora kursbok om bildbehandling "100 tips och kurser" för bara 49 kronor. Se erbjudandet här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av