porträttbild av flicka
© Stephanie Frey/Shutterstock

Så slipper du skuggor i porträttbilder

När du fotograferar personer utomhus i solsken är det rätt vanligt att den ena delen av personens ansikte hamnar i skugga. Som tur är finns det emellertid en rad olika lösningar på det här problemet.

Det finns ett flertal effektiva lösningar på det klassiska problemet med skuggor i ansiktet på porträttbilder. En första åtgärd kan vara att försöka flytta in personen i skuggan där ljuset är jämnare, alternativt fotografera i motljus. 

Här får du ytterligare fyra knep som också kan vara till hjälp:

Tips 1: Använd en reflektor

Med en reflektor kan du låta ljus studsa in mot ansiktets skuggsida. Håll reflektorn i vänster hand medan du fotograferar med höger hand. En tidning reflekterar inte lika mycket ljus, men det kan fungera i nödfall.

Läs också: Perfekta porträtt med reflektor

Porträttfoto med reflektor

Du kan använda en reflektor för att enkelt lätta upp hårda skuggor eller kasta mer ljus på modellen.

© Shutterstock

Tips 2: Lägg till ljus med en upplättningsblixt

Använd en extern blixt eller kamerans inbyggda blixt för att lätta upp skuggorna. Du får naturligast resultat när du ställer in blixtkompensationen på -1, så att ljuset inte blir för starkt.

Läs också: 5 tips för bättre bilder med inbyggd blixt

Tips 3: Korrigera ljuset i råkonverteringen

Du kan få fram många detaljer ur skuggorna vid råkonverteringen av bilden. Du kan eventuellt kombinera två råkonverteringar i en och samma bild; en normal och en bild där du har lättat upp skuggorna i ansiktet.

Läs också: 5 gratis råkonverterare

Tips 4: Gör en HDR-bild

Ett fjärde alternativ är att göra en så kallad HDR-bild som består av tre eller fem bilder med olika exponering, som har lagts samman. Med hjälp av den här metoden får du fram detaljer i alla delar av bilden. 

Du ska välja serietagning och aktivera kamerans gafflingsfunktion. Sedan kan du lägga samman bilderna i Photoshop eller ett särskilt HDR-program.

HDR-porträtt

HDR-fotografi måste inte medföra överdrivna färger. Här har tekniken bara använts för att dämpa högdagerområdena något och lätta upp skuggområdena. 

© Shutterstock

Läs också: Så tar du perfekta HDR-bilder

Läs mer i tidningen Bonnier Digital FOTO

Frågan om skuggor i porträttet kommer från vår frågelåda Fråga oss i Bonnier Digital FOTO, nummer 2/2018. Här får du också svar på hur du hittar rätt exponering, och hur du enklast åtgärdar röda ögon.

Köp tidningen i butiken eller börja prenumerera och få vår stora Photoshopbok samt 2 nummer av Bonnier Digital FOTO direkt i brevlådan för bara 49 kronor.

Då får du genast möjlighet att läsa de senaste numren av tidningen via vår tidningsapp Wype, och du får även åtkomst till Fördelszonen med över 400 videokurser om fotografi och bildbehandling. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av