Fotograf fjärrstyr kamera

Genom att fjärrstyra kameran slipper du till exempel skakningar under långa exponeringar.

© Shutterstock

Så här enkelt fjärrstyr du din kamera

När du behöver fjärrstyra kameran finns det flera bra alternativ. Du kan bland annat använda mobilen, en kabelansluten fjärrutlösare eller en trådlös fjärrkontroll. Läs här hur du kommer igång.

Oavsett om man är garvad fotoentusiast eller nybörjare kan man behöva fjärrstyra sin kamera. Det kan till exempel vara när du tar kvällsbilder med lång slutartid och vill undvika skakningar, eller om du ska fotografera djur som är svåra att komma nära. Eller när du vill placera kameran i en vinkel som gör det svårt att komma åt avtryckaren.

Kameratillverkarna är medvetna om dessa behov, och de flesta nya kameror har avancerade wifi-funktioner som gör att du kan fjärrstyra kameran via en gratis app på mobilen – på samma sätt som du kan styra kameran på en drönare.

Möjligheterna varierar beroende på kameramärke och modell, men ofta kan du styra de flesta inställningar som har betydelse för exempelvis exponering och fokus. Nedan kan du se vad du normalt kan reglera från telefonen när den är trådlöst kopplad till kameran.

>Läs även: Därför bör du använda fjärrutlösare

Panasonic Image App
Panasonic-Image-App

Via en app i mobilen kan du inte enbart ta bilder på distans. Du kan även ställa in kameran. Här visas Panasonic Image App. Andra kameratillverkare har liknande appar.

© Panasonic

Det här kan du ställa in via mobilen

Välj program:
Direkt på telefonens skärm kan du ange om du vill ta bilder i fullt manuellt läge eller om du vill använda till exempel bländar- eller slutartidsprioriterat program.

Lägg fokus:
Du kan välja exakt var i bilden fokus ska ligga genom att peka på skärmen med fingret. Du kan också snabbt ställa in vilken fokusmetod du vill använda, till exempel följefokus eller singelfokus. Du kan i vissa fall finjustera med knappar.

Ställ in bländare och slutartid:
Du kan reglera bländare eller slutartid med knappar på mobilskärmen istället för på själva kameran.

Justera ISO och vitbalans:
Viktiga inställningar som ISO och vitbalans kan nås direkt. Detsamma gäller till exempel bildformat, ljusmätning och exponeringskompensation.

Ta bilderna:
Tryck på knappen som till exempel kan heta Capture. Knappen kan även visas med en kameraikon. Ofta finns det även en knapp för filmning.

Kontrollera bilderna:
Du kommer snabbt åt bilderna på kamerans minneskort. Därmed kan du enkelt se dem på mobilskärmen och kontrollera att de blev bra. Du kan dessutom överföra dem trådlöst till mobilen om du till exempel vill dela dem på Facebook eller Instagram med detsamma.

Fjärrkontroll till kamera
Fjärrkontroll till kamera

Ett paket som Captur Remote Timer Kit från Hähnel kostar runt 1 400 kronor.

© Hähnel

Fjärrstyr kameran på längre avstånd

På avstånd över fem till tio meter kan mobilen ha svårt att hålla kontakten med kameran. Då förlorar du möjligheten att styra kameran. För sådana situationer väljer du en annan lösning.

Du kan nämligen köpa ett paket bestående av sändare och mottagare. Det fungerar helt oberoende av din mobil och i många fall får du en räckvidd på mellan 50 och 100 meter. Det är till exempel en bra lösning om du har satt kameran vid ett rävgryt för att fotografera rävungar utan att störa dem.

Du placerar mottagaren i kamerans blixtsko och ansluter den till kameran med en kabel. Sändaren har du i handen, och det är här du bestämmer vilken funktion sändaren ska ha när du fotograferar. Det är viktigt att du köper utrustning som passar till just ditt kameramärke. Den finns i olika prisklasser från några hundra kronor och uppåt.

Dessa fjärrkontroller kan vanligtvis även användas om du vill göra timelapse-tagningar.

>Läs även: Så skapar du en timelapse-video

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av