Crop factor

Sensorns storlek bestämmer hur stort utsnitt du får med samma brännvidd.

© Shutterstock

Så fungerar brännviddsförlängning

När du fotograferar kan du inte bortse från storleken på kamerans bildsensor. Ju mindre sensorn är, desto större blir den så kallade brännviddsförlängningen. Här förklarar vi hur det hänger samman.

17 januari 2020 av Poul Siersbæk

Brännvidden är ett sätt att beskriva hur mycket som kommer med på bilden. Som ett minne från den gamla goda tiden, när kamerorna var analoga, är den baserad på en bild i formatet 24 x 36 mm, som motsvarar en fullformatssensor. 

Om kameran har en mindre sensor blir bilden som objektivet skapar, den så kallade bildcirkeln, teoretiskt lika stor. 

Men eftersom sensorn är mindre, kommer ett mindre utsnitt av bildcirkeln med på bilden. 

>Läs också: Förstå ditt objektiv på 2 minuter

Fullformat/APS-C

En fullformatssensor mäter 24 x 36 mm, medan en APS-C-sensor mäter omkring 16 x 24 mm.

© Shutterstock

En mindre sensor ökar brännvidden

För att få ett utsnitt motsvarande fullformat måste en kamera med en mindre sensor ha en kortare brännvidd. Omräkningen från APS-C till fullformat görs för det mesta med en faktor på 1,5x. Denna faktor kallas för förlängningsfaktor, och om den är 1,5x säger man att 100 mm motsvarar 150 mm.

Om kameran har en mindre Four Thirds-sensor blir brännviddsförlängningen 2,0x. Då motsvarar 100 mm i praktiken en brännvidd på 200 mm.

På illustrationerna nedan kan du se vad som händer med bildutsnittet, beroende på bildsensorn och objektivets brännvidd.

> Läs också: 4 skäl att välja fullformat

Brännviddsförlängning

Fullformat med ett 150 mm-objektiv – Trädet på teckningen ses genom ett objektiv på 150 mm. I en fullformatskamera fyller motivet ut bilden, så att trädet i bildcirkeln inte beskärs.

© Bonnier Digital FOTO
Brännviddsförlängning

APS-C-sensor med ett 150 mm-objektiv – Om kameran har en mindre APS-C-sensor får motivet som är i bildcirkeln inte plats på bildsensorn i sin helhet. Brännviddsförlängningen gör att motivet beskärs.

© Bonnier Digital FOTO
Brännviddsförlängning

APS-C-sensor med ett 100 mm-objektiv – På grund av brännviddsförlängningen på 1,5x måste APS-C-kameran använda en kortare brännvidd för att uppnå samma resultat som fullformatskameran. 

© Bonnier Digital FOTO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av