Under vintermånaderna belägras vi av mörkret – men på årets sista dag är det ett visst motiv som du inte får missa: fyrverkerierna vid tolvslaget.
Att fotografera fyrverkerier är dock inte så enkelt som man skulle kunna tro. Det handlar nämligen inte om att välja en så kort slutartid som möjligt för att frysa fast de färgstarka ljusexplosionerna i luften.
Faktum är att slutartiden ska vara relativt lång, så att ljusglimtarna drar snygga spår – men inte så lång att de hinner försvinna igen. Det låter kanske lite komplicerat, men det är det absolut inte.
Nedan går vi igenom allt som du behöver veta om att fotografera fyrverkerier – från kamerainställningar och utrustning till timing och komposition. Glöm inte skyddsglasögonen.

För att fånga fyrverkeriet på nyårsafton ska du använda en slutartid på minst ett par sekunder och ibland upp till 30 sekunder. Det beror dock på vädret.
© ShutterstockGlöm inte stativet på nyårsafton
När det gäller att fotografera fyrverkerier, är det viktigt med ett kamerastativ, så att du kan vara säker på att kameran står helt stilla under tagningen. Kom ihåg att stänga av bildstabiliseringen i objektivet när du sätter kameran på stativ.
Det är också en bra idé att använda antingen en fjärrutlösare eller den inbyggda självutlösaren. Välj i så fall två sekunders fördröjning – det är lättare att förutsäga det rätta ögonblicket inom två sekunder än fem eller tio.
Kamerans autofokus klarar inte att ställa in skärpan på fyrverkeriet i mörkret, så fokusera i förväg på t.ex. en byggnad eller något annat element i förgrunden. Växla sedan till manuell fokus för att låsa fokuseringen.
> Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ
Använd långa slutartider till fyrverkeriet
Här kommer knepet för att lyckas med bländande bilder där fyrverkeriet är i fokus: En slutartid på minst två, tre sekunder gör att ljusglimtarna drar snygga spår snarare än att bara bli till små prickar på natthimlen.
Ljuset från fyrverkerierna kan varier beroende på höjden och vädret, så prova dig fram med inställningarna. En bra utgångspunkt är att välja det manuella programmet, så att du själv kan kontrollera allt.
Utgå ifrån en slutartid på tre sekunder, ISO 100 och bländare F10, och experimentera sedan vidare vid behov. Det är bäst att sikta på att fotografera fyrverkerier som slår ut som en stor blomma – det ger mest imponerande bilder.
> Läs också: Kom igång med långa exponeringar

Om du är van vid att kolla histogrammet när du fotograferar, ska du inte bli orolig om det ser ut som att bilden är underexponerad. Stora delar av bilden består ju av svart himmel – det viktiga är att få med nyanserna i fyrverkeriet, så det är viktigt att det inte fräter ur.
© ShutterstockAnvänd Bulb för att fånga fyrverkeriet
Om du har en fjärrutlösare, kan du också använda inställningen Bulb i stället för att välja en fast slutartid. Vid val av Bulb, står slutaren öppen tills du trycker på utlösarknappen för att avsluta exponeringen.
Bulb markeras oftast med ett B på programratten. Alternativt väljer du det manuella programmet M och vrider på ratten som justerar slutartiden, tills du kommer upp i 30 sekunder.
Välj sedan ett lämpligt bländar- och ISO-värde och tryck på fjärrutlösaren när fyrverkeripjäsen fyras av. När den har slocknat, trycker du återigen på fjärrutlösaren.
> Läs också: Så fångar du blixtnedslag med Bulb
Hitta en förgrund till fyrverkeriet
Fyrverkerier är vackra i sig själva, men det är alltid bra att hitta en förgrund som kan ge lite balans i bilden, så att det inte bara händer saker på himlen.
Det kan t.ex. vara ett torg i en större stad, vattnets speglingar vid en hamn, eller bara silhuetterna av glada åskådare på en öppen plats.
Glöm inte att lämna plats längst upp i bilden till fyrverkeriernas högsta punkt, t.ex. genom att fotografera i stående format.
> Läs också: 3 kompositionsregler som du kanske inte känner till

Välj gärna ett utsnitt där himlen tar upp en mindre del av bilden. Det ger en intressantare komposition om fyrverkeriet ramas in av t.ex. gamla byggnader eller ett vackert landskap.
© ShutterstockBörja tidigt på nyårsafton
Du får de tydligaste bilderna om du börjar fotografera så fort fyrverkerierna sätter igång. Krutröken ackumuleras nämligen ju fler nyårsraketer som fyras av, vilket så småningom ger en dimmigare natthimmel.
Nu bör du veta allt som du behöver för att fotografera de fantastiska färgexplosionerna på nyårsnatten. Och när det nya året har firats in, kan du ge dig själv en nystart som fotograf.
Det kan du t.ex. göra genom att läsa våra fotografiska nyårslöften som ska rensa upp bland våra fotografiska ovanor – som att ständigt kolla på skärmen, radera bilder i tid och otid eller glömma bort att ladda batterierna ...