En av de största utmaningarna när man fotograferar makro är det väldigt begränsade skärpedjupet som uppstår när du går nära ett motiv. Även om man väljer en liten bländaröppning, blir skärpedjupet ofta mindre än en millimeter.
Det betyder att bilder av t.ex. insekter ofta bara blir skarpa vid ögat eller antennerna, medan resten av kroppen är oskarp. Det är trist, för många insekter kar kul detaljer som mönster, texturer och hår.
Men det finns en teknik som man kan använda för att åstadkomma ett större skärpedjup, så kallad stacking. Den går ut på att man tar en rad bilder av motivet och flyttar fokus en aning mellan varje bild. Slutligen lägger du samman bilderna i t.ex. Photoshop.
Det låter kanske komplicerat, men i Bonnier Digital FOTO nummer 8/2021 tittar vi närmare på den speciella tekniken och visar hur vi går tillväga. Du får också se vilka bilder vi tar med hjälp av tekniken, så att du kan lära dig att stacka dina egna makrobilder.
> Läs också: Allt du behöver veta om makrofotografi

I vår stora guide visar vi tre olika sätt att använda focus stacking – här har vi använt en elektronisk skena för högsta möjliga precision.
© Bonnier Digital FOTOVärldens bästa makrofotograf avslöjar sina knep
När Don Komarechka jobbar loss med gamla objektiv, adaptrar, metallklämmor och blomsprutor i sin studio, uppstår ren magi.
Den unga kanadensaren är en av världens framgångsrikaste makrofotografer, och vi pratade med honom i samband med att han släppte sin nya, 352 sidor långa instruktionsbok "Macro Photography: The Universe at our Feet".
Du kan bland annat läsa om vad det var som fick honom att ge sig in i fotografins värld, hur han kom på att skapa fluorescerande såpbubblor, och varför han aldrig använder glycerin när han ska fotografera vattendroppar.
Don delar också generöst med sig av dina erfarenheter och knep, bland annat tipsar han om vilka blommor som du bör börja med om du vill testa hans teknik.
> Läs också: De bästa kamerainställningarna för makro

Don Komarechka drivs av sin nyfikenhet, och det har lett till galna och spännande projekt, som den här nyckelpigan bland en massa bladlöss, fotograferade i ultraviolett ljus.
© Don Komarechka