När du spelar in filmklipp finns det några saker som du måste göra rätt för att resultatet ska bli bra.
Det är inte samma sak som när du fotograferar, och därför har vi gjort en checklista över de viktigaste inställningarna som du måste ha koll på innan du startar ditt nästa videoprojekt.
1. Skapa snygga klipp och färger
Om du är van vid att fotografera i råformat tänker du kanske inte på vitbalansen så ofta, eftersom den är lätt att korrigera i ett bildbehandlingsprogram om den har blivit lite fel.
Men när man filmar är det oerhört viktigt att du ställer in vitbalansen manuellt från början, eftersom den inte kan korrigeras i efterhand.
Om du använder kamerans automatiska vitbalans blir det dessutom svårt att klippa i din video eftersom färgerna ändrar uttryck tillsammans med vitbalansen, och bland annat hudtoner kan se onaturliga ut.
För att lösa problemet kan du antingen välja en av kamerans fasta vitbalansinställningar, som Skugga eller Dagsljus, eller välja en exakt vitbalans baserad på ljuset i motivet som du ska filma.
På Sony-kameror gör du den här inställningen längst ned i snabbmenyn under Vitbalans och Specialinställning.

Bra ljud är viktigt när du filmar.
© Shutterstock2. Undvik skramlande ljud
När man filmar är ljudet mycket viktigare än man kanske tror, och lyssnarens toleransnivå när det gäller skrapigt eller knastrigt ljud är betydligt lägre än vad gäller hopp eller hack i bilderna.
Vissa videoexperter anser att det beror på att vi människor är vana vid att vår syn kan utsättas för fel och störningar som hjärnan är bra på att sortera bort, medan detsamma sällan gäller ljudet, som alltid är perfekt och ostört.
Du kan se till att ljudet i dina videor blir så bra som möjligt genom att visa ljudnivåerna på kamerans skärm medan du filmar.
På så sätt kan du undvika överstyrning i mikrofonen, vilket är fallet om mätarnivåerna som visas på kameraskärmen når sina maxvärden.
En bra tumregel är att ljudnivåerna ska ligga mellan minus tre och minus sex decibel för att varken vara för låga eller för höga.

Var försiktig med slutartider kortare än 1/60 sekund när du spelar in vanliga filmklipp, det vill säga när du inte filmar i slow motion. En kort slutartid på exempelvis 1/500 får nämligen dina filmklipp att se onaturligt skarpa ut.
© Shutterstock3. Ha koll på bildhastigheten
Om man någon gång har försökt klippa ihop filmsnuttar från olika kameror efter en givande fotoresa, kan man bli väldigt frustrerad om man inte har tänkt på bildhastigheten.
Den styr nämligen hur många bilder din kamera tar per sekund, och om den inte är densamma genom hela videon får du problem.
På många kameror brukar bildhastigheten vara inställd på 25 bilder per sekund, men på många mobiltelefoner och vissa drönare är den ofta inställd på 29 eller 30 bilder per sekund.
Det spelar ingen roll så länge videofilerna inte ska klippas ihop med varandra – men om du försöker kombinera dem i en och samma film får du troligen problem med hackande bilder.
Problemet går dock att lösa genom att ställa in bildhastigheten i kamerans meny, så att den matchar bildhastigheten i exempelvis mobilen.
Menypunkten brukar heta inspelningsinställningar eller något liknande, och du kan ofta välja vilken kvalitet du vill spela in i – 4K eller Full HD.
> Läs mer Vad är skillnaden mellan HD, Full HD, 4K, 8K, Ultra HD och HDR?