HDR betyder High Dynamic Range. Det är en teknik som du kan använda på motiv med hög kontrast mellan mörka och ljusa delar.
Tekniken går ut på att du tar minst två bilder som du sedan lägger samman till en enda bild. I det sammansatta bilden får du sedan fler detaljer i de mörka och ljusa delarna än vad du kan åstadkomma utan HDR.
Vissa motiv och situationer lämpar sig emellertid bättre än andra. Här går vi igenom dem.
När ska jag använda HDR?
Det finns en enkel metod som visar när HDR är en bra lösning.
Den innebär att du håller koll på histogrammet. Du hittar oftast histogrammet genom att trycka på kamerans DISP-knapp tills histogrammet visas i sökaren.
Om du har en DSLR-kamera behöver du först ta en bild och sedan visa den på skärmen genom att trycka på Play-knappen. Sedan kan du trycka på Info tills histogrammet visas.
Om båda höger och vänster del av grafen ligger ända upp mot kanten, är HDR ofta en bra idé.
I bilden nedan ser du ett histogram där graden ligger helt tätt mot kanten både till höger och till vänster. Det betyder att skuggorna i bilden är helt svarta och att högdagrarna har frätt ur och blivit helt vita.
Om ditt histogram påminner om detta, är det en indikation på att du bör överväga HDR-tekniken.
> Läs också: Så åstadkommer du perfekta HDR-bilder.

Om grafen i ditt histogram är sammanpressad i sidorna och väldigt låg i mitten är det en tydlig signal på att du bör fundera på att använda HDR för att bevara alla detaljerna i högdagrar och skuggor.
© Bonnier Digital FOTOLandskap med hög kontrast ropar efter HDR

Med HDR är det viktigt att du inte går till överdrift vid bildbehandlingen. Det är frestande i och med att du får ett så stort omfång att jobba med. Se upp så att du inte lättar upp skuggorna helt och dämpar högdagrarna till max. Det ska fortfarande finnas en naturlig skillnad mellan dem. I den här bilden har man bevarat skillnaden.
© ShutterstockHDR-tekniken är perfekt om du vill bevara alla detaljer i dina landskapsbilder. Tekniken är särskilt bra när solen står lågt på himlen.
Under den här tiden är skillnaden ofta stor mellan skuggor och högdagrar.
I den översta bilden nedan har man använt HDR-tekniken. Därmed har förgrunden fortfarande massor av detaljer, trots att stora delar av förgrunden ligger i skugga. HDR-bilden består av de två övriga bilderna.
Samtidigt har bilden även bevarat alla detaljer och färger från molnen, så att färgerna från solnedgången kommer till sin rätt.
> Läs också: Så kommer du igång med HDR.

Den översta bilden visar slutresultatet av HDR-tekniken. De båda övriga bilderna har exponerats efter skuggorna respektive högdagrarna.
© ShutterstockAnvänd HDR när du fotograferar övergivna platser
En väldigt speciell fotogenre är att fotografera övergivna platser. Här är HDR-tekniken otroligt användbar.
Övergivna platser är ofta knepiga motiv med stora skillnader mellan ljus och mörker. Det beror på att platserna sällan är upplysta av konstljus inomhus. Därför får du klara dig med det naturliga ljuset som t.ex. strömmar in genom fönstren.
Det ger stora kontraster som du lätt jämnar ut med HDR.
Ställ kameran på stativ för att få så likartade bilder som möjligt till HDR-bilden. Kameran tar nämligen inte alla bilderna samtidigt, så ett stativ är till god hjälp.
> Läs också: Så fotograferar du ödehus.

Utan användning av HDR hade det inte varit möjligt att åstadkomma en bild som denna med detaljer i både skuggorna och högdagrarna samtidigt. Observera särskilt att det till och med finns detaljer i de väldigt ljusa delarna utanför fönstren.
© ShutterstockHDR är arkitektens favorit
Om du t.ex. vill visa upp ditt nya kök för vänner och familj, är HDR-tekniken din vän.
Därför använder arkitekten och mäklaren ofta HDR.
Då kan de få korrekt exponering på utsikten utanför fönstret, samtidigt som de får med alla detaljer i skuggorna längre in i rummet.
Ett bra knep här är att tända alla lamporna i rummet. Det ger bilden rätt stämning och bidrar till att jämna ut den stora kontrasten mellan högdagrar och skuggor.
Ditt hem är ofta en väldigt bra utgångspunkt om du vill komma igång med HDR.
> Se också videon: Så skapar du HDR-bilder i ett bildbehandlingsprogram. (Du behöver prenumerera på tidningen för att kunna se videon.)

Här har en mäklare fotograferat ett kök. HDR-tekniken gör att du kan se utsikten genom fönstren, samtidigt som du kan se alla detaljer inne i rummet.
© Shutterstock