Så hittar du ödehus

Britt Marie Bye använder övergivna och förfallna hus för att skapa spännande fotografiska berättelser. Här får du hennes bästa tips. 

© Britt Marie Bye

3 tips för dig som vill fotografera ödehus

Norska Britt Marie Byes stämningsfyllda bilder av ödehus har varit med i internationella publikationer som Lonely Planet, The Daily Mail och The Sun. Här delar hon med sig av sina tre bästa tips för att hitta fotogeniska hus.

12 september 2019 av Sarah Marie Winther

För några år sedan tog Britt Marie Bye en promenad i skogen i närheten av hennes föräldrars hus. Då kom hon förbi en förfallen gård. Dörren stod öppen, så hon gick in och upptäckte till sin förvåning att hela inredningen var intakt.

"Jag fick en så skön känsla av att stå i det huset. Det hade stått helt stilla, medan skogen och samhället hade förändrat sig", förklarar Britt. 

När hon kom hem köpte hon sin första kamera, en Canon EOS 650D, och snart tillbringade hon hela sina promenader med att leta efter ödehus. Det visade sig att det bara i hennes egen by fanns åtskilliga övergivna hus.

I dag har Britt över 95 000 följare på Instagram, hon är fast anställd konstnär på Galleri Ramfjord i Oslo och hon har ett bokkontrakt med förlaget Aschehoug. 

Här delar hon med sig av sina bästa tips på hur hon hittar och fotograferar ödehus.

> Läs också: På jakt efter det slutna landet 

Ödehus och övergiven buss i Norge

Normalt skulle det här huset vara för nedgånget för Britts smak, men det absurda i att det stod ett hus och en buss högst uppe på en kulle utan någon synlig väg upp dit, väckte hennes nyfikenhet. 

© Britt Marie Bye

1. Sök dig till småvägarna

De bäst bevarade ödehusen ligger inte längs de stora allfartslederna där alla förbipasserande ser dem, utan på små, gamla vägar. 

Använd satellittjänsten Google Maps gatuvy för att leta efter ödehus innan du ger dig iväg.

> Läs också: 6 appar du behöver ha på mobilen

2. Leta efter hus med karaktär

Det är långt ifrån alla ödehus som gör sig lika bra på bild. 

När Britt Marie Bye väljer vilka hus som hon ska fotografera letar hon efter sådana som har personlighet och karaktär. Det kan t.ex. vara att fönstren liknar ögon och gardinerna påminner om ögonlock.

> Vill du bliv en mästare på komposition? Klicka här i så fall!

3. Glöm inte att visa respekt

När du fotograferar ödehus – hur slitna och nedgångna de än är, är det viktigt att tänka på att alla hus har varit någons hem en gång i tiden.

Om dörren står öppen är det oftast okej att gå in, men undvik att lämna spår efter dig, ta inte med dig några föremål och dela inte med dig av husets läge med vem som helst.

> Läs också: Döda och övergivna platser du måste fotografera – om du vågar!

Ödehus i Lofoten

Britt tog den här bilden under en semester i Lofoten för ett par år sedan. Hon lägger minimalt med tid på bildbehandling, så det var stort för henne att fånga den spektakulära solnedgången. 

© Britt Marie Bye

Läs de spännande berättelserna bakom ödehusen i Bonnier Digital FOTO

I Bonnier Digital FOTO 14/2019 har vi pratat med Britt Marie Bye om hur fotografiet blev en väg ut ur en allvarlig sjukdom, om alla som kontaktar henne med berättelser om husen som hon fotograferar och om varför hon aldrig mer går in i ett hus utan att först prata med grannarna.

I artikeln kan du även se massor av Britt Marie Byes vackra bilder. Om du vill se mer, pågår det från den 28 september till den 13 oktober 2019 en utställning med ett nytt, stort fotoprojekt på Galleri Ramfjord i Oslo. Britt Marie Bye har arbetat med projektet i över ett år, och det utgår ifrån fotografens egen familjehistoria. 

Om du inte prenumererar på tidningen ännu, har vi just nu ett antal intressanta erbjudande för dig.

Om du t.ex. ska ut och leta efter ödehus, kan du få en robust kikare samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 59,50 + porto och expeditionsavgifter. Här hittar du erbjudandet.

Så snart du har beställt din prenumeration får du omedelbar åtkomst till alla videor och guider i Fördelszonen. Du kan även läsa de senaste numren av Bonnier Digital FOTO på din surfplatta eller mobil via appen Wype.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av