Ung kvinna framför pariserhjul

Den inbyggda blixten kan faktiskt ge användbara bilder om du tar kontroll över den.

© Shutterstock

Förbättra den inbyggda blixten med en enda inställning

Många yrkesfotografer tycker att den inbyggda blixten i nybörjar- och entusiastkameror inte är mycket att ha, men den kan faktiskt vara till god hjälp om du t.ex. behöver extra ljus utomhus. Här går vi igenom hur du kontrollerar den.

4 september 2020 av Sarah Marie Winter

Vissa fotografer rynkar på näsan åt den inbyggda blixten, och det är inte heller någon hemlighet att vi också föredrar att använda en extern blixt i och med att den ger många fler möjligheter att kontrollera ljuset.

När det är sagt, kan du absolut använda den inbyggda blixten i situationer när det naturliga ljuset är för svagt för att lysa ut ansiktet på personen som du vill fotografera – eller när det är för starkt och du behöver kämpa mot hårda skuggor i ansiktet.

> Läs också: 5 tips som ger bättre bilder med inbyggd blixt

Inbyggd blixt mot vit bakgrund

Den inbyggda blixten kan kännas lite väl skarp i och med att den är väldigt liten och riktas rakt mot motivet. Men det kan man göra något åt. 

© Shutterstock

Det kan vara en utmaning att kontrollera den inbyggda blixten; den sitter ju fast på kameran och är därmed alltid riktad rakt mot motivet. 

Samtidigt är den väldigt liten, vilket innebär att ljuset som den avger är mer koncentrerat. Därmed ser ljuset hårdare ut än med en stor, extern blixt. Men det kan man lyckligtvis göra något åt.

På de flesta kameror sitter det nämligen en liten knapp med en blixtikon på sidan av kamerahuset, och det är blixtmenyn. Under punkten "exponeringskompensation" eller "blixtkompensation" kan du här ställa in ljusstyrkan. 

> Läs också: 3 tips vid fotografering med den inbyggda blixten

Man fotograferar med kamera och inbyggd blixt

Till skillnad från vad du kanske tror, kan du faktiskt styra en hel del i den inbyggda blixten.

© Shutterstock

Näste gång du ska fotografera utomhus, testa att dämpa ljusstyrkan så att den står på minus. Då kanske du tänker "Men om jag dämpar så mycket, är det väl ingen vits med att använda blixt?"

Men, jo, vitsen är att blixtens svaga ljus kan vara precis vad som behövs för att lysa ut ansiktet utan att det ser onaturligt eller vasst ut. 

> Läs också: 9 funktioner du behöver känna till i blixten

Stor guide till perfekta porträtt med blixt

Om du ännu inte har kommit igång med att använda blixt, är det nu som du ska lägga vantarna på Bonnier Digital FOTO. I nummer 14/2020 har vi nämligen en guide där du lär dig allt om att använda blixt vid porträttfotografering – både inom- och utomhus.

Vi visar också skillnaderna mellan den inbyggda och den externa blixten, och så får du en ingående översikt över vad alla de olika knapparna på den externa blixten kan användas till.

Om du inte prenumererar, kan du just nu på ett fotokit med belysning och två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 148 kronor inklusive porto

> Läs också: Så tar du perfekta bilder med blixt

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av