Det behöver du veta om Brenizer-metoden

Den här bilden består av totalt 80 megapixel som kommer från cirka 50 bilder tagna med teleobjektiv, vilket har get den fint oskarpa för- och bakgrunden. 

© Bonnier Digital FOTO

Det behöver du veta om den berömda Brenizer-metoden

När du använder vidvinkel får du ett väldigt stort skärpedjup, vilket gör att det inte går att åstadkomma en oskarp bakgrund. Men med den så kallade Brenizer-metoden kan du fuska dig fram till extrema bländarvärden.

27 maj 2019 av Sarah Marie Winter

De allra flesta porträttfotografer eftersträvar ett så litet skärpedjup som möjligt, eftersom det ger mer bakgrundsoskärpa vilket gör att huvudmotivet framträder tydligare mot bakgrunden. 

Bländaröppningen har stor inverkan på kur litet skärpedjupet kan bli, men det finns också andra faktorer som påverkar resultatet, bl.a. hur nära kameran motivet är. Ju närmare motivet är, desto mindre kan skärpedjupet bli. 

Även brännvidden påverkar skärpedjupet. Ett teleobjektiv ger ett betydligt mindre skärpedjup än ett vidvinkelobjektiv – faktum är att en kraftig vidvinkelbrännvidd ger nära nog ett oändligt skärpedjup, oavsett hur stor bländaröppning du väljer.

Därför är det omöjligt att åstadkomma en oskarp bakgrund på vidvinkelbilder, såvida fokus inte ligger precis framför kameran. 

> Läs också: Därför behöver du känna till de här 5 brännvidderna

Perfekt skärpedjup med ny metod

Med en särskilt fototeknik kan du dock lura dig till vidvinkelfoton med litet skärpedjup – och du behöver inte ens använda vidvinkel. Tekniken kallas for Brenizer-metoden efter den rutinerade amerikanska bröllopsfotografen Ryan Brenizer som uppfann metoden 2008. 

Vi har intervjuat Ryan Brenizer i Bonnier Digital FOTO nummer 9/2019 och ställt några frågor om metoden som under de senaste åren har kopierats av tusentals fotografer över hela världen. 

Han poängterade bland annat det inte är han som har namngett metoden efter sig själv, och så gav han tre goda råd till dig som gärna vill prova på metoden:

1. Börja enkelt

Det finns ingen anledning till att ta 100 bilder den första gången du testar, för det tar fasligt lång tid och är tufft för datorn. 

Du kan faktiskt nöja dig med så lite som sex bilder för att tydligt se effekten av metoden.

2. Var noga med avståndet

Det är viktigt att du ställer dig på ett avstånd som gör att du kan placera personen eller personerna i en enda bild. 

Då gör det inget om det uppstår ett litet fel i ”sömmen” mellan de olika bilderna när du lägger samman dem, eftersom det då blir i bakgrunden och inte i ett ansikte.

3. Gör som du brukar

Fotografera personerna precis som i vilket annat porträtt som helst. 

En stor panoramabild är inte värd något om personerna i den ser ut som att de har tråkigt eller fryser. Så håll koll på att deras ansiktsuttryck fungerar i bilden.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av