Duvhök

Om du fotograferar fåglar från ett fotogömsle kan det vara en fördel om kameran inte väsnas när du trycker på avtryckaren, eftersom ljudet kan skrämma bort motiven.

© Shutterstock.com

Därför bör du använda elektronisk slutare

Med elektronisk slutare får du en rad fördelar när du tar bilder. Du kan bland annat komma närmare motivet utan att störa och ta skarpare bilder.

23 juni 2021 av Kristoffer Engbo

När du tar en bild med en systemkamera hörs ett klick som kommer från kamerans mekaniska slutare, men med många nyare kameror kan du fotografera helt ljudlöst.

I stället för att använda den mekaniska slutaren kan kameran nämligen använda ett elektroniskt alternativ som registrerar ljuset som når bildsensorn. Då är inga rörliga delar inblandade, och därmed uppstår inget ljud. Dessutom ger den elektroniska slutaren en rad andra fördelar.

>Läs även: 5 goda skäl att fotografera i råformat

Canon EOS R6

När du använder elektronisk slutare har ljuset hela tiden fri väg in till bildsensorn, och eftersom inga rörliga delar är inblandade kan du ofta ta fler bilder per sekund än med mekanisk slutare.

Då är den tysta funktionen bra att använda

Med den ljudlösa slutaren minimerar du risken att skrämma bort exempelvis fåglar när du fotograferar dem på nära håll. 

Den elektroniska slutaren kan även användas i situationer där ljudet från kameran kan störa andra, exempelvis vid gatufotografering eller om du fotograferar personer som är mycket koncentrerade.

>Läs även: Få koll på kamerornas sensorstorlekar

Bröllop i kyrka

Om du fotar i en kyrka vid bröllop eller dop kan du aktivera den elektroniska slutaren så att kameran blir helt tyst och diskret.

© Shutterstock.com

En annan fördel med den elektroniska slutaren är att du kan få skarpare bilder. Rörelserna från den mekaniska slutaren kan skapa små skakningar under exponeringen, och det undviker du med den elektroniska slutaren. Det är en fördel vid exempelvis landskapsfoto.

Dessutom kan du ofta ta ännu snabbare serier och använda ännu kortare slutartider när du väljer elektronisk slutare i stället för mekanisk. 

Så aktiverar du den elektroniska slutaren

Funktionen är lätt att missa. Den brukar finnas i kameramenyn under t.ex. Slutarmetod eller Slutartyp, där du kan välja elektronisk slutare. På vissa kameror väljer du funktionen Ljudlös tagning.

>Se även: En av de kameror där den elektroniska slutaren ger störst möjligheter är Sony A1. Vi tog med kameran till ett fotogömsle, och i den här videon kan du se vad det resulterade i.

Meny i Sony A6600

I den här kameran väljer du Ljudlös tagning i menyn. När du har valt På använder kameran den elektroniska slutaren.

Kom ihåg att stänga av funktionen igen eller välja mekanisk slutare när motivet kan orsaka problem.

Läs mer i Bonnier Digital FOTO

Den elektroniska slutaren har dock vissa nackdelar, så den passar inte alla typer av motiv. Snabba rörelser och artificiellt ljus kan exempelvis skapa problem för denna slutartyp.

I Bonnier Digital FOTO nr 10/2021 kan du läsa mer om när och varför den elektroniska slutaren kan skapa problem. Dessutom kan du läsa om hur de senaste toppkamerorna i stort sett har eliminerat problemen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av