Man fotograferar landskap
© Shutterstock

Bildstabiliseringen är inte alltid till hjälp

När du t.ex. fotograferar i svagt ljus eller bara behöver använda långa slutartider är bildstabiliseringen oumbärlig. I vissa situationer är det dock bäst att stänga av funktionen. Här kan du se vilka.

Bildstabilisering i kameran eller i objektivet är ett oumbärligt hjälpmedel när du vill vara säker på att ta skarpa bilder i svagt ljus eller när du behöver använda långa slutartider.

På vissa objektiv kan du till och med anpassa bildstabiliseringen efter ditt rörelsemönster, t.ex. om du ska panorera eller om du står på ett rörligt underlag.

Det finns emellertid situationer där du faktiskt bör stänga av stabiliseringen i och med att den då, till skillnad från vad man förväntar sig, kan ge oskarpa bilder.

> Läs också: Så fungerar kamerans bildstabilisering

Landskap med lång slutartid

Långa slutartider kräver ett stativ, och då är bildstabiliseringen inte alltid till hjälp. Vill du få full kontroll över slutartiden? Se hur i den här videon. 

© Shutterstock

Stativ och bildstabilisering går inte alltid ihop

Om du ska fotografera vid väldigt långa slutartider eller om du använder riktigt långa brännvidder kan du behöva använda stativ. 

Här är huvudregeln att man ska stänga av bildstabiliseringen, även om det låter underligt.

Det beror på att bildstabiliseringen söker efter vibrationer för att kunna reducera dem. Och om den inte hittar några vibrationer kan den faktiskt själv alstra dem.

När stabiliseringen är aktiv låser funktionen nämligen upp linsgrupperna, så att de kan flyttas av den elektromagnetiska upphängningsanordningen som omger elementen. 

Om det inte förekommer några vibrationer kan det uppstå en typ av elektronisk rundgång som kan få linserna att flytta sig en aning.

> Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ

Sigma 100-400mm F5.0-6.3 DG OS HSM Contemporary

Via en knapp på objektivet kan du snabbt stänga av bildstabiliseringen. Större objektiv har ofta ett flertal inställningsalternativ för olika förhållanden.

© Sigma

Vissa kamera- och objektivtillverkare har en speciell stativinställning. Den finns dock bara tillgänglig i ett fåtal objektiv. Canon-objektiv har en inbyggd funktion som automatiskt stänger av stabiliseringen när kameran är stilla.

Om din kamera eller ditt objektiv inte har någon särskild stativfunktion bör du själv se till så att bildstabiliseringen inte är igång. På objektivet gör du det via en liten knapp. Om bildstabiliseringen sitter i kameran ska du stänga av den i kamerans meny.

> Läs också: Tips för ännu bättre naturbilder

Här kan bildstabiliseringen vara till hjälp

  1. Använd bildstabilisering när du fotograferar på fri hand med en slutartid som är minst så lång som när nämnaren är densamma som brännvidden, alltså t.ex. 1/100 sekund vid 100 mm

  2. Om du är andfådd eller fryser så att du skakar bör du aktivera bildstabiliseringen om du fotograferar på fri hand.

  3. När du fotograferar på fri hand bör du alltid aktivera bildstabiliseringen när du fotograferar vid brännvidder på minst 300 mm.

Här kan bildstabiliseringen vara till nackdel

  1. Du behöver inte använda bildstabilisering när det är ljust nog för att fotografera vid korta slutartider som exempelvis 1/400 sekund och med kamerans lägsta ISO-värden när du använder vidvinkel- och normalobjektiv.

  2. Om ditt kamerabatteri håller på att ta slut och du inte har något i reserv är det bäst att stänga av stabiliseringen tills du får användning för den. Bildstabiliseringen i stora objektiver drar nämligen en massa ström.

  3. När du har kameran på stativ och underlaget är stabilt kan bildstabiliseringen ge oskarpa bilder om du tar bilder vid långa slutartider eller använder riktigt långa brännvidder.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av