Familjefoto

Råformat är idealiskt när du ska bildbehandla de små detaljerna, men kom ihåg att du behöver konvertera bilden till jpeg när du ska skriva ut den.

© Shutterstock

3 tips til bedre familiefotos sv

Hemmagjorda julklappar är ofta mjuka och tråkiga, men du kan ställa fördomarna på skam med en fotohälsning som du själv har skapat. En familjebild är en personlig gåva som skänker glädje i många år, och här får du våra bästa tips som hjälper dig att lyckas.

Ett återkommande bekymmer är julklapparna, det kan vara besvärligt att komma på vad man ska köpa som är både originellt och uppskattat.

Lyckligtvis kan du skapa den perfekta klappen på egen hand, och resultatet är en personlig gåva som ger glädje i flera år framöver – nämligen ett foto av familjen. 

Här hittar du tre tips som hjälper dig att ta det perfekta familjefotot.

1. Öppna de stängda ögonen

Ett familjefoto är naturligtvis bäst om hela familjen har öppna ögon. Om du ändå tar en bild där en eller flera personer blundar, kan du enkelt åtgärda det i Photoshop Elements. 

Du väljer bara Förbättra och Öppna stängda ögon…. Klicka på Dator och leta upp en annan bild där personen har öppna ögon. Programmet analyserar automatiskt bilden och byter ut ögonen. 

> Läs också: Bildbehandla gratis i Glimpse

Familjefoto i passepartout

Det finns många sätt att beskära bilden när du fotograferar, men det är viktigt att du inte beskär vid armbågen eller andra leder, eftersom det ger en oharmonisk komposition.

© Shutterstock

2. Välj en stor fokuszon när många ska vara med

Om du ska ta en bild av hela familjen, är det bra att ändra autofokusmetoden till en större zon. 

Inställningen har olika namn beroende på kameramärke, men på de flesta kameror kan du välja mellan en vanlig och en stor zon i fokusinställningarna. 

Välj en stor zon när motivet tar upp en stor del av bildytan. 

Läs också: 5 enkla tips som ger snyggare videoklipp med kameran

Familjefoto

Du bör se till att det alltid finns en liten aning luft kring hela motivet, i och med lite av kanterna kan försvinna vid utskriften.

© Shutterstock

3. Välj rätt format till ramen

Om du har hittat en snygg ram som du tänker sätta familjefotot i, är det viktigt att bilden passar till ramstorleken.

De flesta kameror tar bilder med sidförhållandet 3:2, men om du har hittat en ram eller en passepartout med andra mått, kan du ändra formatet i kameramenyn eller i bildbehandlingen innan du skriver ut bilden. 

De flesta kameramärken kallar inställningen för Bildformat.

> Läs också: Fånga uppmärksamheten med färgerna i dina bilder

Familjefoto av far och son

Om du t.ex. vill använda en kvadratisk ram, kan du välja bildformatet 1:1 i kameramenyn. 

© Shutterstock

Få full koll på hur du lyckas med familjefotot

I Bonnier Digital FOTO 17/2020 får du en fullständig vägledning till hur du tar det perfekta familjefotot. Vi tipsar om uppställning, kamerateknik och bildbehandling.

Vi ger dig också inspiration till hur du kan åstadkomma annorlunda familjefoton som väcker ännu större glädje hos mottagaren. Du blir får lära dig både att ta fantastiska porträtt och att ta skarpa bilder av hela familjen. 

Om du ännu inte prenumererar på Bonnier Digital FOTO, kan du nu få två nummer av tidningen + den nya fotoboken "Bli en bättre fotograf" för bara 88 kronor inklusive porto och expeditionsavgifter! Boken innehåller en massa guider till alla de viktigaste motiven – naturligtvis också porträtt. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av