Tips som ger bättre videoklipp

Du kan spela in video som ett proffs med din kamera om du följer våra fem enkla tips nedan. 

© Shutterstock

5 enkla tips som ger snyggare videoklipp med din kamera

Våra kameror blir bättre och bättre på att ta stillbilder, men det har även skett ett stort tekniksprång när det gäller kamerornas videofunktion. Här bjussar vi på fem tips om hur du spelar in bättre videor.


1. Använd en enfärgad bakgrund

Om du inte har en bakgrund som du aktivt använder i videon, bör du välja en "ren" bakgrund med så få störande element som möjligt.

Det blir nämligen snabbt rörigt om det finns en massa störande element i bakgrunden, som inte har något att göra i videon.

Alternativt kan du använda en bländare på omkring F1.8, som ger en oskarp bakgrund, vilket ger en fin effekt till porträtt-videor, där personen framför kameran är i fokus medan bakgrunden blir mjuk och utslätad.

> Läs också: 5 enkla bakgrunder till dina bilder

Tips till bättre video

Om ditt huvudmotiv är en person, är det bäst om solen är bakom kameran och inte framför. Annars drunknar personen i ljus och blir en svart silhuett.

© Shutterstock

2. Undvik direkt solljus

Ljuset är ett av de viktigaste elementen i en bra videoinspelning, men det är också något av det svåraste att kontrollera. När du spelar in video med din kamera är det vanligt att högdagrar fräter ur i huvudmotivet, eller oönskade högdagrar.

Det undviker du genom att undvika direkt solljus och i stället spela in i lätt skugga. Därmed bör du tänka på var och när du spelar in dina videoklipp. 

3. Använd kontinuerligt ljus

En ringlampa kan ta dina videoinspelningar till en ny nivå, i och med att det kontinuerliga ljuset jämnar ut skuggor i ansiktet på ditt motiv. Då ser det ut som att videon är inspelad i en proffsstudio.

Till skillnad från kamerans inbyggda blixt, som bara ger en kort ljusglimt, är ljuset från en ringlampa kontinuerligt. Därmed kan du skapa en mer konstant ljussättning – även när du själv rör på dig under inspelningen.

Tips för bättre video

Det kontinuerliga ljuset från en ringlampa lämpar sig perfekt för videoinspelning; det jämnar ut skuggor i ansiktet och lättar även upp skuggor i motljus.

© Shutterstock

4. Lås fokus 

Man blir lätt sjösjuk när fokus hela tiden glider fram och tillbaka för att försöka hitta skärpan på flera olika delar av bilden. 

Därför är det bra att låsa fokus genom att gå över till manuell fokusering, så att du själv väljer exakt var du vill fokusera. 

5. Flytta kameran närmare för bra ljud

De inbyggda mikrofonerna hos de flesta kameror är inte vidare bra på att ta upp röster som talar i miljöer med bakgrundsljud eller vind. I synnerhet vindstötar ger ett skramlande ljus i mikrofonen som fördärvar ljudspåret.

Därför är det viktigt att spela in på en plats med lä för vinden och att personen som talar står nära mikrofonen.

> Läs också: Så fotograferar du stjärnor

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av