Gatufoto med paraply

Objekt med klara färger kan göra att motivet framträder tydligare mot omgivningarna.

© Shutterstock

Använd färger för att fånga uppmärksamheten i dina bilder

När du fotograferar i färg, kan huvudmotivet lätt drunkna i ett virrvarr av färger. Genom att isolera enstaka färger, kan du göra att motivet framträder tydligare.

10 augusti 2020 av Poul Siersbæk

När vi ser oss omkring dras våra ögon generellt mot områden med hög konstrast. Det kan vara ljus och skugga, men det gäller i hög grad även för färger. Klara färger som rött och gult fungerar som signalfärger som drar uppmärksamheten till sig. Och detta kan ge en perfekt utgångspunkt för att lyckas med bilderna.

Det kan emellertid lätt bli i rörigaste laget om man tar med för många färger i bilden, och då ger den ett ofokuserat intryck. Därför är det bra att träna sin blick så att den hittar någon enstaka färg som bryter av, eller färger som samverkar fint, t.ex. rött och blått.

>>Läs också: 5 snabba tips för fotografering i den blå timmen

Båt vid klippig kustlinje

Båtens orange färger kontrasterar fint mot vattnets turkosa nyanser.

© Shutterstock

Ta hjälp av färghjulet

En bra metod för att hålla koll på vilka färger som samverkar bäst, är genom att använda det så kallade färghjulet, som visar primär-, sekundär- och tertiärfärgerna. Här ska du hålla koll på färgnyanserna som ligger mitt emot varandra i hjulet.

Bland annat ligger blå färger mitt emot de orangeröda nyanserna, medan de violetta tonerna hamnar mitt emot gröna färger. Genom att leta efter motiv där färgerna kontrasterar mot omgivningarna kan du göra bilden intressantare att titta på.

>>Läs också: 3 kompositionsregler som du behöver känna till

Färghjul

Färghjulet ger en snabb översikt över vilka färger som kontrasterar mot varandra.

© Shutterstock

Låt färgerna konfrontera eller harmoniera

När du börjar leka med färgerna när du fotograferar, finns det ett flertal olika vägar att gå. Börja med att träna blicken till att hitta de enskilda färgerna som framträder i omgivningarna. Om du t.ex. hittar en enfärgat blå bakgrund, kan du vänta tills en person i röda kläder kommer förbi. Andra färger som ger fin kontrast kan komma från ljuskällor som neonskyltar i storstadens kvällsljus. 

Du kan även välja att hitta färger i samma del av färgskalan, så att alla färger i bilden t.ex. består av olika nyanser av blått eller grönt. Det viktiga är att du isolerar och prioriterar, så att du undviker färgbilder med ett virrvarr av färger. Då får du en bild som blir behagligare och lättare av avkoda för betraktaren.

Gatufoto

Röda och blå ljuskällor kontrasterar fint mot varandra. I kvällsmörkret blir det i princip bara dessa färger som syns i bilden.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av