Med Photoshop, Luminar och många andra bildbehandlingsprogram kan du skapa massor av snygga effekter i dina foton, men det finns några få effekter där du får klart bäst resultat genom att använda särskilda filter vid själva fotograferingen.
Filtren skruvas fast på objektivet, och framför allt tre typer ger dig bilder som du annars inte skulle kunna ta. Nedan kan du se vad du får ut av de tre filtertyperna.
1. Polfilter för bättre färger
Polarisationsfiltret tar bort reflexer i vattenytor, gräs, blad med mera. Det innebär till exempel att löven på träden framträder med kraftigare färger, men också att himlen blir mer kontrastrik med djupare blå nyanser och vita moln.
Filtret kan vridas för att justera effekten. Man ställer in det medan man tittar i sökaren för att få den effekt man vill ha. Effekten är som starkast när solen kommer från sidan.
>Läs även: Så fotograferar du fåglar i flykten

Polfiltret kan ge himlen en mer djupblå färg. När man vrider på filtret varierar det från ingen effekt till full effekt.
© Shutterstock.com2. ND-filter för långa slutartider
Ett ND-filter, eller gråfilter, är egentligen bara ett filter som gör att mindre ljus släpps in genom objektivet. Det innebär att du kan använda längre slutartider än annars, utan att bilderna blir överexponerade.
>Läs även: 9 tips för att bli en ännu bättre fotograf
Du kan exponera i flera sekunder i dagsljus, vilket annars inte är möjligt. På så sätt kan du sudda ut rörelser i till exempel trafik, moln eller vågor, vilket kan ge fantastiska effekter.

Med ND-filter kan du ta bilder med långa slutartider även i dagsljus, så att exempelvis vatten i rörelse får en sammetsmjuk yta.
© Shutterstock.com3. Graduerat filter för mer detaljer
Ett graduerat filter är mörkt i ena änden och helt genomskinligt i den andra. Därmed kan du göra den ena delen av bilden lite mörkare än resten, vilket är bra om exempelvis himlen är markant ljusare än förgrunden.
Genom att placera den mörka delen över himlen kan du jämna ut skillnaden i ljusstyrka, så att du får fram detaljer i himlen istället för att den blir helt vit. Denna filtertyp går under många namn, som avtonat filter, graderat filter eller övertoningsfilter.
I Fördelszonen kan du se tre videor som visar hur filtren används. Se dem här.

Graduerade filter är ofta fyrkantiga och placeras i en hållare. Därmed kan de skjutas uppåt och nedåt, så att övertoningen mellan genomskinligt och mörkt ligger på rätt ställe.
© Shutterstock.com