Att fånga fåglar i hög fart hör till en av de allra mest krävande fotodisciplinerna. Här sätts kamerans fokussystem verkligen på prov, och även den mest erfarna fågelfotografen får stå ut med massor av misslyckade bilder.
> Läs också: 10 fina fåglar att fotografera
Men det är också det roliga med utmaningen, och segerns sötma blir desto ljuvare när man äntligen lyckas. Lyckligtvis blir kameratillverkarna ständigt bättre på att utveckla nya och mer avancerade fokussystem som kan följa motiv i rörelse. För just den här typen av fotografering bör du välja funktionen focus tracking.
Glöm inte det stora telet
Ett bra teleobjektiv är ett måste. Du behöver oftast minst 200 mm. Använd objektivets inbyggda bildstabilisering om du fotograferar på fri hand.
På vissa teleobjektiv kan du även begränsa fokusområdet till t.ex. 6,4 m till oändligt. Det är bra, för då slipper du att autofokusen jagar fokus i närområdet, vilket ger mycket snabbare och säkrare fokusering.
Så ställer du in kameran
Om du använder stativ, stänger du av bildstabiliseringen.
Vid fotografering på fri hand aktiverar du däremot den. Välj kontinuerlig autofokus, så att autofokusen följer punkten som du har fokuserat på, även om motivet rör sig bort från eller mot kameran.
> Läs också: Det betyder siffrorna på objektivet

Om du använder Canon, väljer du bildstabiliseringsläget Mode 2 för panorering. Om du har en Nikon-kamera, väljer du Normal om du står på fast underlag. Om du däremot fotograferar från t.ex. en båt i rörelse, väljer du Active.
Aktivera även följefokus, så att kameran följer motivet över hela bildytan. På en del kameror behöver du gå in i menyn och ställa in autofokusen så att den använder så många fokuspunkter som möjligt.
Välj en slutartid på högst 1/1000 sekund, gärna 1/2000, för att fånga fågeln i luften.
Använd snabba kort till fåglarna
Välj serietagning i kamerans högsta hastighet. Det kan t.ex. heta High Speed Continuous hos Canon och CH hos Nikon.
För att kunna utnyttja kamerans hastighet, behöver du använda ett snabbt minneskort. Annars kan du råka ut för att kamerans buffert inte töms tillräckligt snabbt, och så har fågeln flugit sin kos.
> Se videon: Så lyckades vi med våra örnbilder

På många Nikon-kameror väljer du serietagning på ratten under programratten. CH ger de snabbaste tagningarna som kameran kan prestera.
Välj också ljusmätningsmetod. Om fågeln är relativt nära, är matrismätning ett bra val, medan spotmätning är bättre om fågeln är långt borta mot en blå eller ljus himmel. Här blir fågeln nämligen lätt en svart silhuett om du inte mäter ljuset efter den.
Tryck ner utlösarknappen till hälften för att fokusera. Panorera och tryck ner utlösaren strax innan fågel är där du vill fotografera den och fortsätt med panoreringsrörelsen.

Tack vare den höga upplösningen i moderna kameror, är det inte hela världen att fågeln inte tar upp en särskilt stor del av bildytan. En bild direkt från kameran kan t.ex. se ut så här.

Efter en beskärning och justering av ljushet och färger, syns fågeln tydligt.
Nu är det din tur!
Du är nu redo att fotografera fåglar i flykt, så det är bara att plocka fram telet och sätta igång. Kom ihåg att dina bilder inte alls behöver påminna om dem som visas här i artikeln.
Vi hoppas att du vill dela med dig av dina resultat. Du kan göra det genom att tagga oss på Instagram (skriv @diginordic i beskrivningen) och naturligtvis genom att skicka in bilderna till vår fototävling.
Mycket nöje!