Bild med vattenmärke.

Du behöver bara skapa ditt vattenmärke en gång, sedan kan di använda det på alla dina bilder framöver.

© Shutterstock

Undvik att andra använder dina bilder med ett vattenmärke

Ett vattenmärke i underkanten av dina bilder gör att man alltid kan se vem som har tagit bilden. Här går vi igenom hur du kan lägga ett vattenmärke på dina bilder.

15 mars 2021 av Christian Trant

Om du delar dina bilder på nätet och vill vara säker på att ingen ska stjäla dina bilder eller bara visa att det var du som tog den lyckade bilden, är ett vattenmärke lösningen.

Som tur är, är det enkelt att göra ett vattenmärke i Lightroom och ge det en personlig touch. 

Du behöver bara göra ditt personliga vattenmärke en enda gång. Sedan kan du använda det på alla dina bilder. Du behöver bara följa de nedanstående tre stegen i Lightroom.

> Få full koll på Lightroom med den nya onlinekursen "Lär dig Lightroom på 4 veckor". Läs mer om kursen här!

1. Lägg till ett vattenmärke

Du börjar med att skapa ett vattenmärke i Lightroom när du har redigerat klart en bild och vill exportera den. Klicka på Arkiv uppe i menyraden och sedan på Exportera.

I dialogrutan som visas, väljer du var du vill spara bilden under Exportplats. I den här dialogrutan kan du även välja filformat med mera.

Rulla ned till Vattenstämplar och se till att alternativen visas. Markera sedan Vattenstämpel. Gå in i rullistan och välj Redigera vattenstämplar....

Nu vet Lightroom att du vill exportera bilden med ett vattenmärke, och du kan gå vidare till nästa steg där du kan designa ett nytt personligt vattenmärke till dina bilder.

Redigering av vattenmärke steg 1

Du skapar ett nytt vattenmärke genom att välja Redigera vattenmärken...

© Shutterstock // Bonnier Digital FOTO

2. Ge ditt vattenmärke en personlig touch

I den nya dialogrutan kan du under Bildalternativ välja att lägga in en bild, om du t.ex. har skannat in din signatur. Detta är ett fiffigt sätt att göra ditt vattenmärke helt personligt.

Du kan även nöja dig med att använda dig av programmets textverktyg. Vid Teckensnitt väljer du ett alternativ som du gillar. Om du inte har någon självklar favorit, kan du prova dig fram.

Klicka vid Färg och välj t.ex. vitt. I fältet under bilden skriver du vad som ska stå i vattenmärket.

I Lightroom kan även göra en massa små justeringar för att skapa ett personligt vattenmärke som framöver ska karakterisera dina bilder.

vattenmärke redigeras steg 2

Du väljer om du vill lägga vattenmärket i mitten, till höger eller till vänster. Du väljer också teckensnitt och färg.

© Shutterstock // Bonnier Digital FOTO

3. Lägg in vattenmärket på bilden

Slutligen ska du välja hur genomskinligt vattenmärket ska vara. Här handlar det om tycke och smak, och vilken bakgrund som vattenmärket ska placeras på.

Om bakgrunden är väldigt mörk, kan du göra vattenmärket mer genomskinligt, eftersom det blir tydligare mot en mörk bakgrund.

Om bakgrunden däremot är ljus, blir det svårt att urskilja ett genomskinligt vattenmärke, och då behöver värdet för Opacitet inte vara särskilt högt.

Under Vattenstämpeleffekter ökar du opaciteten. På vår bild har vi valt att ange Opaciteten till 62.

Slutligen väljer du vattenmärkets placering. Det gör du vid Placering. Klicka i fyrkanten där du vill lägga vattenmärket. Namnge sedan vattenmärket och klicka på Skapa. Klicka sedan på Exportera.

Tänk på att fototävlingar i regel inte tar emot bilder med vattenmärken. Det gäller bland annat vår fototävling här på Bonnier Digital FOTO.

Du kan läsa mycket mer om hur du deltar i tävlingen här

Vattenmärket redigeras steg 3

Du anger hur genomskinligt vattenmärket ska vara under Opacitet.

© Shutterstock // Bonnier Digital FOTO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av