Även om en bild är korrekt exponerad och alla kamerainställningar är gjorda enligt konstens alla regler, kan ett foto ändå sakna något som lyfter det över mängden.
Det kan vara svårt att sätta fingret på det när man håller på med själva fotograferingen, men det är troligen bildens storytelling – eller bristen på det – som är problemet.
Men vad menas egentligen med ”storytelling” och hur kan man använda det aktivt i sina bilder för att bli en bättre fotograf? Det och mycket mer får du svar på här.
Vad är storytelling?
Det engelska ordet kan översättas till historieberättande, och det är i grund och botten också vad det handlar om: att låta berättelser bli en naturligt del av hur man tar sina bilder.
Man kan nämligen använda storytelling för att skapa intresseväckande berättelser i sina bilder.
Ofta krävs det mycket mindre än man kanske först tror, och här tittar vi närmare på vad man kan göra för att skapa tydliga berättelser i sina bilder.
Hur lyckas man med storytelling?
Bra historieberättande i bilder, filmklipp, timelapse-klipp med mera kräver bara att man som fotograf kan se berättelsen framför sig.
Om du inte riktigt vet vad du ska berätta och hur du ska använda storytelling till din fördel, kan du hämta inspiration från andra fotografer i din favoritgenre. Hur vinklar de sina bilder? Hur använder de beskärningar?
Skickliga naturfotografer kan till exempel fånga fantastiska historier som utspelar sig i örnreden när örnhonan landar med mat till örnungarna.
På samma sätt kan erfarna porträttfotografer med hjälp av bra instruktioner och ljussättning framkalla mimik och uttryck som berättar modellens hela livshistoria i en enda blick.

Bilden är ett bra exempel på hur man med hjälp av rätt beskärning kan berätta att björnarnas intresse har väckts.
© ShutterstockHur arbetar man med storytelling i bilder?
För att bli bättre på storytelling i sina bilder kan man ställa sig frågor som: ”Vad är det jag vill berätta med bilden?” och ”Vad är det viktigaste i min bild som jag vill fokusera på och använda i min berättelse?”
När man ställer sådana frågor till sig själv blir det lättare att bestämma vad som ska vara med på bilden och vad som inte behöver vara med för att berättelsen ska fungera.
Resultatet blir ofta bättre om du bara koncentrerar dig på det allra viktigaste i bilden, så att allt fokus riktas mot det som berättar historien.
Syna bilden i sömmarna när du har tagit den, och tänk efter om det finns några störande inslag.
Det kan till exempel vara elledningar som förstör landskapsbilden eller störande reklam i ditt gatufoto.

Man kan förstärka berättelsen genom att använda linjer och oskärpa i förgrunden för att fokusera och leda uppmärksamheten in mot det viktigaste i bilden.
© Holger Svend AndersonHur arbetar man med berättelser i filmklipp?
Om du istället tar filmklipp med din kamera, inser du att det är extra viktigt att det finns en tydlig berättelse i alla klipp du sätter ihop.
Det kan vara förödande för en video om storytellingen inte är konsekvent genom hela videon.
Som tittare blir man nämligen förvirrad om berättelsen är otydligt eller rörig.
Det är även viktigt att klippen hänger ihop i en logisk ordning: om din video börjar på eftermiddagen och slutar på kvällen går det inte att lägga in ett klipp från soluppgången.
Berättelserna i dina videor blir också starkare om du blandar klipp tagna vid olika brännvidder. Ett filmklipp taget på vidvinkel får gärna följas av en närbild tagen med zoomen inställd på telebrännvidd.
På det sättet kan du visa tittaren precis vad du tycker är viktigt och framhäva det i din storytelling.
Denna dynamik mellan vidvinkel och tele kan upprepas flera gånger om man har tillräckligt med filmmaterial för det, och man kan även placera klippen i omvänd ordning.
Om du till exempel zoomar in på en ruin i ödemarken på 200 mm, passar det bra att låta detta följas av ett klipp taget på 24 mm vidvinkel som visar omgivningen.
>Läs även Så skapar du en timelapse-video