cirkelformad terrass med par som tittar ut över Oslo, fotograferade på natten i mörker
© Shutterstock

Så tar du bättre bilder i mörker redan ikväll

Hur tar man bilder i mörker? Varför blir bilderna blå eller gula? Och varför blir bilderna oskarpa utan stativ? Här får du svaren.

De flesta fotografer har någon gång stött på svårigheter med att fotografera när solen gått ner, och det föranleder frågan: Hur tar man bättre bilder i mörker?

Det brukar leda vidare till en massa andra frågor om hur man fångar motiv som stjärnor eller hur man reducerar bruset och väljer den optimala vitbalansen.  

I den här artikeln tittar vi närmare på några av de vanligaste frågorna man kan ställa sig när man börjar ta bilder i mörker. 

Fråga 1: Hur tar man bilder i mörker?

Fråga 2: Varför blir mina bilder blå?

Fråga 3: Hur tar man bilder av stjärnor?

Fråga 4: Varför blir mina bilder oskarpa utan stativ? 

Man står inför en lysande stadsmiljö i mörkret med sin kamera på stativ

Det stadiga kamerastativet är varje fotografs bästa vän i mörkret. Välj gärna ett relativt tungt stativ med ett stativhuvud av bra kvalitet som kan hålla kameran helt stilla.

© Shutterstock

Hur tar man bilder i mörker? 

Att fotografera i kvälls- och nattmörker är egentligen inte så svårt som det till en början kan verka. 

En viktig sak att känna till är dock hur mörkret påverkar exponeringstriangeln, som består av ISO, bländaröppning och slutartid. 

Det är dessa tre parametrar som du kan justera på kameran för att få rätt exponering, och när du tar bilder i mörker brukar en av två saker hända. Antingen skjuter ISO-värdet i höjden, eller så blir slutartiden mycket lång, och det beror på att bländaröppningen snabbare når sin maximala storlek, t.ex. F1.4.  

Om man tar landskapsbilder i mörker kan bländaröppningen vålla problem ännu snabbare, eftersom man vanligtvis behöver använda en mindre öppning på F11–F16 för att få optimalt skärpedjup. 

Om ISO-värdet blir högre än 12 800 får man mycket brusiga bilder, så när du tar bilder i mörker rekommenderar vi att du håller ett vakande öga på ISO-värdet, men även på bländaröppningen och slutartiden. 

Zooma gärna in så långt du kan på kamerans skärm när du har tagit en bild. Då ser du med detsamma om bilden du har tagit av kvällsmörkret är skarp och inte för brusig.  

>Läs även Så använder du ISO-inställningarna

Båt ligger i docka framför lysande stadslandskap, bilden tagen med lång slutartid och varm vitbalans

Bilden togs med en för varm vitbalans som gjorde att båtens vita skrov blev för gult, och slutartiden var lite för lång, vilket skapade oskärpa runt båten som rörde sig under tagningen.

© Shutterstock

Varför blir mina bilder för blå eller för gula? 

Det som vanligtvis kan förstöra ett bra motiv i mörker är att bilden antingen blir för blå eller för gul. 

Om man är nybörjare kan det vara särskilt frustrerande, eftersom det inte går att förutse om resultatet ska bli det ena eller det andra när man fotograferar på kamerans helautomatiska program. 

Problemet med att bilderna antingen blir för blå eller för gula beror på vitbalansen, som kameran kan ha svårt att justera automatiskt i mörker. 

Om bilden blir blå beror det på att kameran valde en för kall vitbalans, och om färgerna blir för gula har bilden tagits med en för varm vitbalans. 

I kamerans meny kan du dock ställa in vitbalansen själv, så att bilden varken blir för blå eller för gul. Välj till exempel Molnigt eller Skugga om bilden blir för blå på den automatiska vitbalansen, och välj Glödlampa eller Tungsten/Volfram om den blir gul. 

På de flesta kameramodeller kan du även ställa in vitbalansen ännu mer exakt med funktionen som till exempel kan heta Egen VB.

Sist men inte minst är det också en stor fördel om du tar dina bilder i råformat, för då kan du justera vitbalansen i bildbehandlingsprogram som Photoshop och Lightroom. 

>Läs även 3 sätt att få perfekt vitbalans

Stjärnor över snöklädda berg fotograferade vid Lofoten i Norge

Med långa slutartider kan du ta fantastiska bilder i nattmörkret, som detta exempel från Lofoten i Norge. 

© Shutterstock

Hur tar man bilder av stjärnor?

En annan fråga som ofta uppstår när man saknar erfarenhet av att fotografera i nattens mörker är hur man tar bilder av stjärnljus och planeter. 

För att lyckas med bilder av stjärnhimlen måste man ge kameran tillgång till tillräckligt mycket ljus, så att den kan göra en bra exponering av stjärnorna på kvälls- och natthimlen. För att uppnå detta måste man använda långa slutartider och ofta även ett högre ISO. 

Börja med att välja en slutartid mellan en halv och en sekund, och ställ in kameran på den största bländaröppningen, t.ex. F1.8 eller F2.8. Därefter kan du höja ISO tills exponeringen blir tillräckligt ljus.

Kontrollera gärna löpande om bilderna blir tillräckligt ljusa genom att zooma in på bilderna på skärmen. 

>Läs även Bonnier Digital FOTOs fickguide för stjärnfoto

skakig bild fotografering av ljus i mörka miljöer ger oskärpa

Skakningar vid tagningen kan användas för att skapa kreativa bilder, till exempel av stadens ljus. 

© Shutterstock

Varför blir mina bilder oskarpa utan stativ?

Om man har glömt stativet hemma får man ofta många oskarpa bilder när man fotar i mörkret, och det gäller särskilt om kameran är inställd på ett av de automatiska programmen, t.ex. P- eller A-programmen. 

Det beror ofta på att slutartiden blir för lång, men du kan avhjälpa problemet genom att antingen göra slutartiden kortare eller stödja kameran på exempelvis en mur eller på marken. 

Långa slutartider kan dock även vara ett sätt att skapa snygga effekter, till exempel med elegant utslätade moln, men då behöver du som sagt en stadig plattform för dina tagningar. Det bästa är att använda ett stativ, som är det viktigaste verktyget för att ta bättre bilder i mörker.  

>Läs även 3 drömbilder som bara går att ta med långa slutartider

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av