Kvinna som väntar i naturen
© Shutterstock

Så får du snygga porträttfoton överallt

Själva platsen du fotograferar på är inte alltid den bästa när man tar porträtt, så därför ger vi dig tre tips på hur du kan undvika en tråkig bakgrund och ta bättre bilder.

Det är inte alltid du befinner dig på den perfekta platsen när möjligheten att ta porträttbilder uppenbarar sig, men med några få inställningar kan man ändå få bra bilder.

För det mesta kan man nämligen dölja en tråkig bakgrund eller kringgå den och därmed få bättre bilder. 

Här får du tre tips på hur du kan göra.

1. Använd ett ljusstarkt objektiv

När platsen inte lämpar sig för fotografering kan du ofta dölja det genom att använda stora bländaröppningar mellan F1.4 och F2.8.

Ju större bländaröppning, desto mindre blir skärpedjupet, och när bakgrunden är suddig kan du dölja störande element i bakgrunden, till exempel skyltar, staket och kraftledningar.

Använd gärna kamerans program för bländarprioritet. Hos Canon heter det Av och hos Sony är beteckningen A.

När du har ställt in kameran på största möjliga bländaröppning väljer den automatiskt både ISO och slutartid åt dig, och det är praktiskt eftersom ljuset kan växla medan du fotograferar.

>Läs även Få koll på kamerans programratt

Man i storstad med ljus i bakgrunden

Ju närmare du kommer modellen med ett ljusstarkt objektiv, desto suddigare blir bakgrunden. Här har man använt den effekten till att skapa snygga ”ljusbollar” i bokehen. 

© Shutterstock

2. Använd blixt i motljus

Om du har tillgång till en blixt – extern eller i kameran – kan du använda den till att skapa intressanta bilder i motljus som döljer platsen för fotograferingen. 

Använd gärna himlen som bakgrund för att undvika att visa de tråkiga omgivningarna, och utnyttja kantljuset som solen skapar på modellen bakifrån, samtidigt som du låter blixten lysa upp honom eller henne framifrån. 

Blixten kan även användas på maximal ljusstyrka för att göra din modell ljus medan bakgrunden blir mörk. 

Det är en bra effekt, men den kräver att du har tillgång till mycket små bländaröppningar eller ett ND-filter. 

Ung man i motljus

Genom att ta bilden lite underifrån kan man använda himlen som bakgrund, om det finns tillräckligt med plats bakom modellen. Kom ihåg att be din modell att vinkla hakan lite nedåt, eftersom det ger snyggare bilder ur den vinkeln. 

© Shutterstock

3. Hitta rätt vinkel

Det är mycket sällan en plats är så hopplös ur fotosynpunkt att man inte kan hitta en enda bra vinkel på modellen.

Leta gärna efter väggar eller murar som du kan fotografera längs med, eller hitta något att stå på medan du fotograferar, så att du kan använda marken som en enfärgad eller mönstrad bakgrund.

>Läs även Nybörjarguide till porträtt

Man lutar sig mot mur

Om du fotograferar i skarpt dagsljus kan du använda skuggorna till att skapa intressanta linjer i dina motiv, som här. 

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av