Ung kvinna fotograferad i motljus med rim light

Vackra motljusporträtt är inte så svåra att bemästra. Här förklarar vi hur du bär dig åt. 

© Shutterstock

Så skapar du rim light i dina porträtt

Med hjälp av en enkel metod och valfritt objektiv kan du skapa stämningsfulla och vackra porträtt som ovan. Här förklarar vi hur det går till.

21 juni 2021 av Sarah Marie Winter

Det är inte bara himlen som blir vackrare när dagen börjar lida mot sitt slut – även solljuset ändrar karaktär fullständigt. 

Det blir mjukare och varmare och kommer ur en flackare vinkel, vilket gör det mycket lättare att arbeta med än det hårda dagsljuset. Därför kallas den gyllene timmen av många fotografer också för den magiska timmen.

Ljuset lämpar sig för landskap, och det är synnerligen lämpat för porträtt eftersom det i stort sett inte blir några skuggor i modellens ansikte om du har solen i ryggen när du fotograferar.

> Läs även: Allt du behöver veta om porträtt

Liten pojke med kanin på äng under den gyllene timmen

Konturljuset, så kallat rim light, ger ett lätt och stämningsfullt uttryck i alla porträtt. 

© Shutterstock

Motljus ger lysande kontur

Du kan dock få ännu bättre resultat om du placerar din modell mellan kameran och solen. Det flacka solljuset kommer då att skapa en kontur av ljus runt personen, vilket på engelska kallas rim light.

Inom studiofoto arbetar man ibland med ljusuppsättningar som ger just denna kontur, men det är även relativt lätt att uppnå samma uttryck i naturligt ljus.

Inte nog med att ljuskonturen ger ett stämningsfullt porträtt – den framhäver även modellen från bakgrunden eftersom han eller hon bokstavligen "ritas upp". Motljuset kan dessutom ge stora, mjuka reflexer som skapar en drömsk effekt.

> Läs även: Här är de bästa kamerainställningarna för porträttfoto

Fågel i motljus med rim light under gyllene timmen

Du kan även använda tekniken på djur – men då måste du ofta vara lite snabbare än vad som krävs vid porträtt. 

© Shutterstock

Stor bländare och punktmätning

För att få ett så smickrande perspektiv som möjligt och den snyggaste bakgrundsoskärpan bör du ligga på 85–135 mm. Välj en bländare på F2.0–3.5 för att få skärpa i hela ansiktet och oskärpa i bakgrunden, och ställ in slutartiden på 1/250 sekund.

Använd autofokus och lägg fokuspunkten på det närmaste ögat. Om autofokusen krånglar på grund av motljuset kan du gå över till manuell fokusering.

Om du använder ett halvautomatiskt program som bländarprioritet kan det vara bra att använda punktmätning och mäta ett ljust område i ansiktet, eftersom kamerans ljusmätare annars tenderar att underexponera bilden.

Se även: Skapa magi i dina bilder med en komplett kursi Lightroom

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av