Tips om ljus i porträtt

Du kan visst ta snygga porträtt utan proffsig studioutrustning. Här får du fem lätta tips.

© Shutterstock

Nybörjarguide till bra porträttljus

För att få liv i porträttet måste du veta hur du använder ljuset till din fördel. Här är fem enkla tips om hur du skapar ett vackert ljus.

26 augusti 2020 av Sarah Marie Winter

Det finns inget värre än porträtt med dåligt ljus. Kanske är de tagna i mulet väder så att ögonen blivit mörka hål, eller i skarp sol där ögonen är smala springor.

Men att ta bra porträtt är faktiskt inte alls så svårt, fast en sak krävs – bra ljus. Nedan får du fem grundläggande tips om hur du lägger ljuset i dina porträtt.

1. Använd ett fönster
2. Använd extern blixt
3. Använd kontinuerligt ljus
4. Fokusera på det närmaste ögat
5. Lägg ljuset ovanifrån

> Läs även: 5 tips om att ta bra porträtt

1. Använd ett fönster

Det lättaste sättet att få ett klädsamt ljus är att placera modellen med sidan mot ett fönster. Ett fönster fungerar nämligen precis som en softbox – det sprider ljuset och mjukar upp det, så att du slipper hårda skuggor.

Ju större fönster, desto bredare blir vinkeln på ljusinfallet. Det betyder att du får ett mjukare ljus och ett tydligare catchlight, det vill säga ljusglimten i modellens ögon. 

Tips om ljus i porträtt

Ett fönster fungerar som en softbox, men till skillnad från en softbox är det helt gratis att använda fönster, som dessutom finns överallt. Ju större fönster desto bättre.

© Shutterstock

2. Använd extern blixt

Om det naturliga ljuset är för svagt kan du använda blixt. Vi rekommenderar att du inte använder kamerans inbyggda blixt, eftersom den ger en mycket koncentrerad ljuskägla som inte får fram det bästa i ansiktet. 

Använd i stället en extern blixt som du riktar mot exempelvis en vägg eller ett innertak, så att det bara är reflekterat ljus som träffar modellen. Om du har en kabel eller en sändare som kan sättas i kamerans blixtsko, kan du även placera blixten så att ljuset kommer från sidan. Då får du ett ljus med större kontraster.

> Läs även: Här är de bästa kamerainställningarna för porträtt

3. Använd kontinuerligt ljus

För en nybörjare kan en blixt vara svår att behärska, eftersom den bara ger en kort ljusglimt. Det kan därför vara bra att använda kontinuerligt ljus i stället – det vill säga ljus som lyser hela tiden.

Det kan till exempel vara en helt vanlig lampa som du har hemma, men det kan också vara en så kallad ringlampa. Denna typ är speciellt populär bland porträttfotografer eftersom den ger ett jämnt ljus utan störande skuggor.

Om du beställer en prenumeration på Bonnier Digital FOTO får du just nu två nummer av tidningen och ett fotokit med fotostativ, powerbank och en ringlampa som ger dig en proffsig ljussättning när du fotograferar. Fotokitet har ett värde på 599 kronor, men du får alltihop för bara 99 kronor plus porto och avgifter. Klicka här.

Tips om ljus i porträtt

Kontinuerligt ljus är bra eftersom du ser resultatet av ljuset med detsamma, så att du kan justera ljusets placering och styrka utan att ta några bilder.

© Shutterstock

4. Fokusera på det närmaste ögat

När vi ser på bilder av levande varelser – människor eller djur – går vår blick instinktivt till ögonen. Därför är det viktigt att skärpan ligger på ögonen. Ställ in autofokusen så att den använder en enda fokuspunkt, och placera den på ögat som är närmast kameran.

5. Lägg ljuset ovanifrån

Vilket slags ljus du än använder i dina porträtt, är det en bra tumregel att ljuset alltid ska komma ovanifrån. Om ljuset kommer nedifrån får du skuggor som pekar uppåt, och det brukar ge en skräckfilmsaktig effekt som inte är smickrande för personen du fotograferar.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av