Porträtt av pojke
© Shutterstock

3 tips för att ta fina inomhusporträtt av barn

Det handlar framför allt om att leka när du ska ta naturliga porträtt av dina barn. Vi visar hur du lyckas med bilder i svagt ljus, samtidigt som du roar barnen.

1. Gör porträttfotograferingen till en lek

Det är inte ofta som små barn tycker det är särskilt intressant att agera modeller för att göra föräldrarna till lags. Däremot kommer du betydligt längre om du kan göra fotograferingen till en lek.

Enkla sätt att locka fram leenden och skratt är att använda dig av barnets favoritleksak, klä ut dig, eller sätt fast en nalle på kameran. Det ger också ett naturligare resultat.

> Om du vill lära dig ännu mer om hur du lyckas med porträttbilder, kan duhitta massor av inspiration i Bonnier Digital FOTOs nya fotobok "Bli en bättre fotograf". Du kan få bogen samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto och expeditionsavgifter här.

Porträtt av skrattande flicka

Ett lyckat porträtt uttrycker spontanitet och omedelbarhet. Om du kan locka barnet till att le eller skratta, blir resultatet ännu bättre.

© Shutterstock

2. Räds inte höga ISO-värden

Om du lyckas få barnet att leka med dig, ska du inte låta det svaga ljuset fördärva din porträttbild. Därmed är det nödvändigt att öka ISO-värdet för att få en tillräckligt kort slutartid så att bilderna inte blir oskarpa.

Som huvudregel kan man säga att om du fotograferar i starkt solsken är det lägsta ISO-värdet optimalt. Då kan du nämligen fortfarande använda kort slutartid tillsammans med den stora bländaröppningen.

Men om du fotograferar inomhus, som vi gör i den här övningen, behöver du välja ett ISO-värde på 400 eller 500 för att få en lyckad exponering. Testa eventuellt att ta en bild av dig själv med självutlösare för att kontrollera att du har valt rätt ISO-värde innan du riktar kameran mot barnet.

> Läs också: Förstå kamerans ISO: 6 saker du inte visste om ISO 

Porträtt av skrattande bebis

Om du kan ta porträttet mot en enfärgad vägg framträder personen tydligare i bilden.

3. Catchlight ger liv åt porträttet

Catchlight är en beteckning på den lilla ljusglimten som gärna får synas i ögonen på personen som du fotograferar. Det gör nämligen att porträttet genast blir mer iögonfallande. Catchlight uppstår när ljuskällan som används i bilden reflekteras i ögonen. Om du får med det i bilden, blir barnets blick mer livfull.

Om du kan övertala barnet att sitta still i några sekunder, kan du försöka flytta dig själv runt och ändra vinkel, tills du får den snyggaste reflektionen i barnets ögon.

> Läs också: Därför behöver du känna till begreppet catchlight

Porträtt av flicka i närbild.

Svartvitt lämpar sig särskilt bra till porträtt, i och med att färger ibland kan avleda uppmärksamheten från det viktiga i bilden. Vid fotografering i svartvitt blir bilden ofta lugnare.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av