Uri och Helle Løvevild Golman

Helle och Uri kämpar fortfarande för att rädda den sista vilda naturen – läs mer om deras liv och arbete i Bonnier Digital FOTO nr 5/2020.

© Uri och Helle Løvevild Golman

Naturfotografer kämpar vidare efter knivöverfall

I december 2017 rapporterade alla internationella medier om fotograferna Uri och Helle Løvevild Golman, eftersom de hade blivit utsatta för ett brutalt angrepp på en marknad i Afrika. Två år efter händelsen talade Bonnier Digital FOTO med paret om att se döden i vitögat, skapa sig ett nytt liv och sätta upp mål för framtiden.

19 mars 2020 av Sarah Marie Winter

Tidigare var Uri och Helle Løvevild Golman mest kända bland andra naturfotografer och äventyrare, men det förändrades över en natt i december 2017, när en man med kniv överföll dem på en marknad i Afrika.

Överfallet fick stora rubriker i medierna, och kort därefter kom en dokumentär tv-serie som följer fotograferna på tre av deras expeditioner.

> Läs också: 7 saker som naturfotografen måste ha i väskan

Mandriller i ett träd

Den här bilden är tagen på en av Uris och Helles sista expeditioner innan de råkade ut för överfallet i Gabon. 

© Uri och Helle Løvevild Golman

Om man ska beskriva Uri och Helle med ett ord, så måste det bli ”okuvliga”. Trots att de råkade ut för något av det värsta man kan föreställa sig, vägrar de att tycka synd om sig själva eller gräva ner sig i det som har hänt.

Tvärtom arbetar de hårt för att resa sig efter överfallet – bokstavligt talat. Uri, som blev knivhuggen i halsen, bröstet och magen, sitter nämligen fortfarande i rullstol och kan bara gå några få steg åt gången. Men de berättar att det går framåt hela tiden.

> Läs också: Ny serie om naturfoto ute i fält

Kejsarpingviner på isflak

Den här bilden av kejsarpingviner togs på ett isflak i Rosshavet vid Antarktis, där Uri och Helle har varit många gånger. 

© Uri och Helle Løvevild Golman

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av