Gyllene trubbnäsapor fotograferade med blixt

Med en blixt placerad tre meter från kameran kunde den nederländska fotografen Marsel van Oosten använda det naturliga ljuset från höger och samtidigt få detaljer i pälsen på apans rygg. 

© Marsel van Oosten

Därför ska du använda fjärrblixt

Du har kanske hört talas om externa blixtar, men vad är en fjärrblixt, eller off-camera flash, för något? Det är ett annorlunda och effektivt sätt att belysa motiven som kan ge unika bilder.

22 juni 2020 av Sarah Marie Winter

De flesta nybörjar- och entusiastkameror har en inbyggd blixt som poppar upp när du fotograferar i svagt ljus. 

Den lilla, hårda ljusglimten som kommer från den inbyggda blixten lämpar sig inte särskilt väl för exempelvis porträtt, så därför skaffar många fotografer en extern blixt med större ljusstyrka, som kan sättas uppe på kameran och vridas åt olika håll. 

> Läs också: Välj rätt blixt

Vad är fjärrblixt?

Men man kan faktiskt använda sin externa blixt även om den inte sitter på kameran, utan som en så kallad fjärrblixt, eller off-camera flash på engelska.

Med den här metoden får man möjlighet att belysa motivet på många fler och kreativa sätt, t.ex. bakifrån, underifrån eller från sidan på ett sätt som i mångt och mycket påminner om studiofotografens arbete. 

Samtidigt kan blixten placeras en bra bit bort från motivet och med en så pass låg ljusstyrka att det påminner om dagsljus, vilket ger ett väldigt naturligt intryck. 

> Läs också: Den stora blixtordlistan – få koll på de viktigaste begreppen här

Hur används fjärrblixten? 

Extern blixt med kabel

En kabel kostar bara några hundra kronor och ger helt nya möjligheter, i och med att den gör det möjligt att fyra av blixten utan att den sitter på kameran.

© Shutterstock

Det finns flera olika sätt att använda fjärrblixt. Det enklaste sättet är med en kabel som ansluter kameran och blixten. De finns tillgängliga i längder på 1–30 meter.

Välj en kort kabel om du ska fotografera t.ex. makro och inte behöver ha så långt avstånd mellan kameran och blixten, och välj en lång kabel om du t.ex. ska fotografera porträtt eller vilda djur.

Om du inte vill fundera över avstånd och vill ha större flexibilitet, kan du även köpa en fjärrstyrningssats med en trådlös sändare och mottagare som monteras ovanpå kameran och under blixten.

> Läs också: Så använder du high-speed-sync på blixten

Intervju med ljusets mästare i Bonnier Digital FOTO

En av de fotografer som använder fjärrblixt för att skilja dig från mängden är den nederländska naturfotografen Marsel van Oosten.

Faktum är att han använde en extern blixt cirka tre meter ifrån den gyllene trubbnäsapan på bilden överst i den här artikeln.

Bilden gav honom titeln Wildlife Photographer of the Year i den prestigefyllda tävlingen med samma namn. 

I Bonnier Digital FOTO nummer 10/2020 kan du läsa en lång intervju med Marsel van Oosten. Här berättar han bland annat om hur han lämnade sitt trygga och välbetalda jobb för en osäker framtid som fotograf, och varför apor är hans favoritmotiv.

Om du ännu inte prenumererar, kan du just nu få två nummer av tidningen och den nya fotoboken "Bli en bättre fotograf" för bara 49 kronor + porto ! Boken ger en utförlig guide till alla de viktigaste motiven med hjälp av exempel och steg-för-steg-instruktioner.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av