5 natursköna platser i Norden

Björnar, vargar, älgar, myskoxar och lunnefåglar – Europas natur har allt. Här kan du läsa om vart du ska åka för att uppleva de imponerande djuren. 

© Shutterstock

5 natursköna platser i Norden du ska fotografera

Det finns ingen orsak att resa till Afrika för att åka på safari, för i Norden finns massor av vild natur. Se här vart du ska åka för att hitta imponerande djurliv.

14 oktober 2020 av Sarah Marie Winter

1. Stora Sjöfallets Nationalpark, Sverige

Vår tredje största nationalpark ligger i landskapet Lappland. Den står på Unescos världsarvslista och ingår i naturskyddsprojektet Natura 2000. 

I parken kan du bland annat se renar, älgar, rävar och hermeliner. Om du har tur kan du även se lodjur, järvar, fjällrävar och brunbjörnar, förutom 125 olika fågelarter.

2. Dovrefjell, Norge

Fjällområdet mellan Oslo och Trondheim är speciellt, för detta är det enda området i Europa där du kan se myskoxar i det fria. Därutöver finns det möjlighet att se bland annat renar, kungsörnar och jaktfalkar.

Det unika landskapet bjuder på snövita bergstoppar, spegelblanka sjöar och det 2286 meter höga fjället Snøhetta, som kan bestigas till fots via en markerad led.  

> Läs även: Kom nära djuren

3. Spetsbergen, Svalbard

5 natursköna platser i Norden

Fjällräven är ett elegant litet djur som med sin vita päls passar in perfekt i Svalbards snöklädda landskap.

© Shutterstock

Ögruppen Svalbard, halvvägs mellan det norska fastlandet och nordpolen, är ett sant paradis för landskaps-, fågel- och wildlifefotografer. 

En av ögruppens största attraktioner är isbjörnen och fjällräven, och det lättaste och säkraste sättet att fotografera dem är från en båt. 

Området norr om den största ön, Spetsbergen, anses vara ett av de bästa områdena om man vill se de imponerande djuren.

4. Kuhmo, Finland

I östra Finland längs den ryska gränsen ligger staden och naturområdet Kuhmo, och hit kommer folk från hela världen för att se vilda björnar, vargar och järvar.

Detta är nämligen ett av få områden där alla tre arterna lever vilt, och därför finns det chans att få se en björn och en varg slåss om ett byte som den ena har slagit. 

> Läs även: Så fotograferar du fåglar i flykt

5. Látrabjarg, Island

5 natursköna platser i Norden

Det är inte svårt att hitta lunnefåglar på Island, men på fågelberget Látrabjarg är dina chanser extra stora. 

© Shutterstock

Förutom det fantastiska och säregna landskapet bjuder Island också på massor av fascinerande fågelarter, bland annat den karakteristiska lunnefågeln, ibland även bara kallad lunne. 

En av de bästa platserna att se fåglarna är på världens största fågelberg, Látrabjarg, där otaliga arter häckar bland klipporna, samt på Västmannaöarna. 

> Läs även: 7 tips för bättre naturbilder

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av