Ödsligt fält med träd i bakgrunden

Det fina med landskap är att de inte flyttar på sig, så du kan med fördel använda stativ. 

© Shutterstock

Fotografera naturen: Här kan du fotografera på egen hand

Du kan ta fantastiska bilder i naturen med den hjälp av rätt teknik, men det krävs också att du kan fotografera ostört. Vi tipsar om platser där du kan testa nya tekniker, och där du ofta har naturen för dig själv.

1. Ta en tur i skogen

Om du ger dig lite längre in i skogen, ökar dina chanser att fotografera skogens djur, men du behöver vara helt tyst.

Om du har sådan tur att du lyckas komma nära t.ex. en räv eller en hjort, rekommenderar vi att du använder kontinuerlig fokus för att lättare följa djurets rörelser. 

Inställningen kallas också för Focus Tracking eller 3D-tracking, och den hjälper dig att ta skarpa bilder – även när djuren rör sig.

> Om du vill lära dig ännu mer om hur du fotograferar djur i naturen, hittar du massor av inspiration i Bonnier Digital FOTOs nya fotobok "Bli en bättre fotograf". Du kan få bogen samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto och expeditionsavgifter här.

Räv i skog

Räven återfinns ofta i öppna områden med fält och skogar, och den har ofta sin lya i en backe. Den är mest aktiv vid gryning och skymning.

© Shutterstock

2. Ta med kameran till vattnet

Förutom när det är badsäsong, är det oftast inte så många människor utmed stränder, och det ger lite manöverutrymme för dig när du ska fotografera landskap. Vid vattnet finns det dessutom ett otal olika motiv att välja mellan, oavsett om du föredrar makro, landskap eller porträtt.

Om du vill fotografera solnedgången vid vattnet, rekommenderar vi en slutartid på 1,5 sekunder eller mer. Den långa slutartiden ger en fin effekt med silkeslent vatten. För att komma upp i de långa slutartiderna behöver du ett ND-filter med hög styrka, t.ex. åtta steg, samt ett kamerastativ.

> Läs också: 5 tips som ger dig snyggare bilder av solnedgången

Solnedgång med hus i förgrunden.

I ett landskapsfoto är det bra om så mycket som möjligt i bilden är skarpt. Därför bör du välja en bländare på mellan F11 och F16. Då blir området som hamnar i fokus mycket större.

© Shutterstock

3. Gå på upptäcktsfärd i trädgården

Våren är i full sving, och det betyder mer liv i trädgården – och här kan du också vara helt själv. De första nyckelpigorna, bina och fjärilarna hör till de tidiga motiven. Testa att fotografera de små insekterna både uppifrån och från sidan och se hur insekterna kommer till sin rätt beroende på vilken vinkel du fotograferar dem ur.

När du fotograferar med manuell fokus och en större bländaröppning kan du ta bilder där insekten är helt skarp, medan bakgrunden blir oskarp. 

> Läs också: 5 lätta tips för att fotografera makro med mobilen

Bi suger nektar från blomma.

Du behöver inte något makroobjektiv för att komma riktigt nära insekterna i trädgården. Med ett teleobjektiv kan du också ta fina insektsbilder, och på det här viset behöver du inte gå lika nära motivet.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av