Bild av kustlinje och livräddartorn i fullmåne

När du använder månsken för att belysa landskapet, kan du ta drömska bilder med kallt ljus, mjuka skuggor och stjärnor på himlen.

© Bonnier Digital FOTO

3 bra skäl till att använda månsken i dina landskapsbilder

När vi pratar om nattfotografi, handlar det oftast om att undvika månsken. Men du kan även göra helt tvärtom och dra nytta av den rätt kraftfulla ljuskällan som fullmånen är. Här får du tre skäl till att testa tekniken.

15 februari 2021 av Sarah Marie Winter

Alla fotografer vet att landskap är vackrare i skymningsljus än mitt på dagen, men det finns faktiskt också en tredje möjlighet: att vänta tills mörkret faller och använda sig av ljuset som månen ger över landskapet.

Det låter kanske osannolikt, men en helt full måne ger faktiskt ett rätt starkt ljus, och med en slutartid på 20–30 sekunder kan du ta bilder son nästan ser ut som om de är tagna i dagsljus. 

Det finns flera fördelar med att använda den här metoden, och du hittar några av dem nedan.

> Läs också: Ta vackra bilder av månen

1. Det är inte något ovanligt fenomen

För att få så mycket månsken som möjligt på landskapet rekommenderar vi att du ger dig ut när månen är minst 90 procent full. Det ger cirka fyra dagar i månaden för att fotografera, om bara vädret är klart.

Du får med andra ord gott om tillfällen att ta lyckade bilder i månsken, så om det är mulet på kvällen när månen är som störst, behöver du inte tappa sugen. 

2. Du kan använda ditt paketobjektiv

Till skillnad från Vintergatan, som kräver ett ljusstarkt vidvinkelobjektiv för att bli riktigt bra, kan du här använda objektivet som du har till hands – även om det bara är ett enkelt paketobjektiv.

Under en fullmåne får du nämligen så mycket ljus att du kan använda en bländare på F4.0 eller F5.6 och ändå ta välexponerade bilder. Samtidigt kan du dämpa ISO-värdet rejält.

> Läs också: Det kan du se på himlen

Bild av strand med fotograf ocj kamera på kamerastativ

Vi gav oss ut till stranden strax före solnedgången för att hitta den perfekta vinkeln att fotografera landskapet ur. Prognosen för kvällen var molnfri himmel och 94 procent fullmåne. 

© Bonnier Digital FOTO

3. Du får unika landskapsbilder

Sist, men absolut inte minst, får du helt andra landskapsbilder än vad du är van vid. 

Månens sken ger både kallare nyanser och mjukare skuggor än dagsljuset, och om du har tur, kan man till och med skymta stjärnor på himlen ovanför ditt motiv.

Få hela guiden i Bonnier Digital FOTO

I Bonnier Digital FOTO nummer 3/2021 tittar vi närmare på fotografering i månsken. Vi har själva varit på en fullmånerunda med kamera och kamerastativ, och du kan läsa allt om vad vi lärde oss under tiden.

Vi hjälper dig att planera din fototur in i minsta detalj utifrån månens faser och bana på himlen, och så visar vi hur du ska ställa in kameran för att lyckas med bilderna.

Om du ännu inte prenumererar, kan du just nu få två nummer av Bonnier Digital FOTO + den nya fotoboken "Bli en bättre fotograf" för bara 88 kronor inklusive porto och expeditionsavgifter! Boken innehåller en lång rad guider till alla de viktigaste motiven.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av