Åskväder över stad

Ett blixtnedslag är över på mindre än ett ögonblick – därför krävs det lite förberedelser för att fotografera fenomenet.

© Shutterstock

Så lyckas du med bilderna av blixtar

Att ta en bild av ett blixtnedslag – för att inte tala om en lyckad bild – kan kanske verka som en omöjlighet. Men det kan faktiskt låta sig göras med hjälp av rätt teknik.

12 juli 2023 av Sarah Marie Winter

Åskväder är både skrämmande och fascinerande, och de kan ge fantastiska landskapsbilder som imponerar på alla som ser dem.

Men om du bara riktar kameran mot himlen och trycker på utlösaren när ovädret brakar loss, ska du ha större tur än en lottovinnare för att faktiskt lyckas med en bild.

I stället rekommenderar vi att du använder en speciell teknik som ger väsentligt större chanser att fånga blixtarna när de sicksackar över himlen. Här visar vi hur du går tillväga.

> Läs också: Det kan du se på himlen

Åskväder
© Shutterstock

Kameran behöver stöd

Först och främst bör du glömma alla tankar på att fotografera på fri hand. Den här tekniken innebär att du behöver någon typ av stöd för kameran.

Det måste däremot inte vara ett kamerastativ; det begränsar ju också möjligheterna för hur du kan fotografera. Om du t.ex. sitter i bilen kan en ärtpåse på fönsterkanten eller uppe på instrumentbrädan vara väldigt användbar.

> Läs också: Så fotograferar du fascinerande norrsken

Åskväder
© Shutterstock

Använd Bulb-inställningen

Det går inte att förutse var och när blixten slår ner, så det effektivaste sättet att fånga dem är att använda inställningen B eller Bulb.

När du väljer den innebär det att kamerans slutare står öppen från att du trycker ner utlösarknappen tills du släpper den. Så när det kommer en blixt, släpper du helt enkelt knappen.

På en del kameror är Bulb markerad med ett B på programratten, och på andra behöver du gå in under Manuell och välja Bulb i menyn.

Om det inte kommer någon blixt, avbryt exponeringen när du närmar dig en slutartid som duhar bestämt på förhand, t.ex. 30 sekunder.

> Läs också: Ta fina bilder av månen

Åskväder
© Shutterstock

Två vägar till utlösarknappen

Som du kanske har förstått, är det rätt sannolikt att du kommer behöva hålla utlösarknappen stilla rätt länge.

Det kan naturligtvis ge ömma fingrar, men även skakiga bilder. Därför är det bäst om du använder t.ex. en fjärrutlösare eller en mobilapp för att aktivera exponeringen.

Fjärrutlösare finns tillgängliga med och utan kabel för några hundra kronor. Appen är vanligtvis gratis, men den fungerar bara om din kamera har wifi.

> Läs också: Ta perfekta bilder av stjärnor

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av