Fotograf tar bilder av stjärnhimlen.

Plåta planeterna på parad i april

I april 2022 står Venus, Mars, Saturnus och Jupiter nära intill varandra på himlen, så att du kan få med alla på samma bild. Och i slutet av månaden kan du till och med få med månen i paraden. Se hur du fångar fenomenet.

1 april 2022 av Kristoffer Engbo

Under de första dagarna i april 2022 kan du se Venus, Saturnus och Mars nära varandra på natthimlen. Särskilt Mars och Saturnus står nära varandra när man ser dem från jorden omkring den 4 och 5 april.

Senare i april börjar även Jupiter närma sig, och ungefär från den 17 april 2022 och månaden ut kan du se de fyra planeterna på rad.

>Läs även: Så fotograferar du stjärnor

Saturnus och Mars

På morgonen den 5 april står Saturnus och Mars mycket nära varandra sett från jorden.

Från och med den 24 april kommer även månen att synas i samma område under ett par dagar, så att uppvisningen blir komplett.

Du måste stiga upp tidigt för att fånga paraden

Du måste vara redo ungefär en timme före soluppgången och rikta kameran mot öster, där du förhoppningsvis kan fånga himlakropparna innan det blir för ljust när de kommer upp över horisonten.

Planeter på rad i Sky Guide.

Med en app som Sky Guide för iOS, som vi har använt här, kan du se var planeterna och månen står vid en given tidpunkt, sett från platsen du befinner dig på.

I Fördelszonen kan du hämta vår astrokalender för 2022 med de viktigaste händelserna på natthimlen under året. Där kan du bland annat se när det kommer meteorsvärmar i april och maj. Hämta översikten här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av