Fånga ovanligt himlafenomen med kameran

På den här bilden syns Jupiter längst upp till vänster, månen och Saturnus längst ner. Den 21 december 2020 kommer vil Jupiter och Saturnus att se ut som en enda stor stjärna på himlen. 

© Shutterstock.com

Fånga ovanligt himlafenomen med kameran

Solsystemets två största planeter ger intryck av att smälta samman den 21 december. Det är den första gången på 794 år som vi kan se fenomenet, som du också kan fånga med vanlig kamerautrustning.

16 december 2020 av Kristoffer Engbo

Just nu närmar sig de båda gasplaneterna Saturnus och Jupiter varandra uppe på himlavalmvet, och om några få dagar kommer det nästan att se ut som att de smälter samman.

Den 21 december 2020 kommer planeterna – sett från Jorden – att stå i linje med varandra, vilket ger intrycket av att de ser ut som en enda stor stjärna på himlen . Det kallas för konjunktion.

Det är faktiskt ett väldigt ovanligt fenomen; senast de båda planeterna kunde ses så nära varandra var 1623, men det var i riktning mot Solen, så man kunde inte se dem. Därför behöver vi gå tillbaka till den 4 mars 1226 för att komma till datumet när man kunde se samma fenomen.

>Läs också: Så fotograferar du stjärnor

I verkligheten befinner sig planeterna flera hundra miljoner kilometer ifrån varandra, men när de nästan står i linje med varandra sett från jorden, får man intrycket av att de smälter samman.

Här kan du se konjunktionen

Redan när det närmar sig den 21 december kan du fotografera de båda planeterna nära varandra på himlen, om vädret tillåter det.

Datorsimulerad bild av Jupiter och Saturnus i konjunktion.

Den här datorgenererade bilden visar, hur det kan se ut den 21 december 2020, när Jupiter och Saturnus är i konjunktion.

© Shutterstock.com

Planeterna syns närmast varandra den 21 december 2020 på eftermiddagen, men de går ned under horisonten omkring klockan 18, så var redo redan vid 15–16-tiden och leta i sydvästlig riktning, nära horisonten.

>Läs också: Så fotograferar du norrsken

I den blå timmen efter solnedgången syns planeterna vanligen tydligt, innan stjärnorna blir synliga, och så slipper du en helt svart himmel.

Så fotograferar du konjunktionen

Använd stativ och fokusera manuellt. En måttlig vidvinkel på t.ex. 28 mm är ett bra val för att få med en lämplig förgrund i form av byggnader, träd eller liknande som kan ge en uppfattning om storleksförhållandena.

Du kan oftast använda ISO 100 en medelstor bländare på t.ex. F8.0 och slutartider på t.ex. fem sekunder.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av