Fotograferar plåtar natthimlen

Det här ska du fotografera på natthimlen 2023

Under 2023 har du goda möjligheter att ta spektakulära bilder av stjärnor, meteorer och månen. Här är de viktigaste fenomenen du kan rikta kameran mot.

29 december 2022 av Kristoffer Engbo

Du behöver inte massor av utrustning för att ta häftiga bilder av natthimlen. En systemkamera, ett standardobjektiv och ett stativ räcker gott för att ta bilder av stjärnhimlen och exempelvis meteorer.

När du riktar kameran mot stjärnhimlen för att till exempel fotografera Vintergatan eller en meteorsvärm, är det bra att använda vidvinkel – gärna 24 mm eller mindre.

>Läs även: Hitta rätt kamerastativ

Så fotograferar du natthimlen

Välj manuellt program, M, där du själv ställer in både bländare och slutartid. Utgå från objektivets största bländaröppning, t.ex. F2.8 eller F4.0. Ställ in slutartiden på 20 sekunder och ISO på 6 400.

Bild av meteorsvärmen Geminiderna.

Meteorer, som även kallas stjärnfall, syns som ränder på himlen. Under en meteorsvärm kan du ha turen att fånga flera på samma bild, som här.

Ta en testbild och kontrollera exponeringen. Om bilden är för mörk kan du öka ISO-värdet eller använda en lite längre slutartid, men gå inte över 30 sekunder eftersom detaljerna blir suddiga på grund av jordens rotation.

Meteorsvärmar 2023

Med inställningarna ovan kan du bland annat fota meteorer. Chansen är klart störst när meteorsvärmar passerar, och här kan du se de viktigaste under 2023.

De viktigaste meteorsvärmarna 2023

4 januari – Meteorsvärmen Kvadrantiderna når sin kulmen.

22–23 april – Meteorsvärmen Lyriderna når sin kulmen.

7–8 maj – Meteorsvärmen Eta-Aquariderna når sin kulmen.

30–31 juli – Meteorsvärmen Delta-Aquariderna når sin kulmen.

12–13 augusti – Meteorsvärmen Perseiderna når sin kulmen. Denna meteorsvärm kallas även Sankt Laurentius tårar.

21–22 oktober – Meteorsvärmen Orioniderna når sin kulmen.

17–18 november – Meteorsvärmen Leoniderna når sin kulmen.

14–15 december – Meteorsvärmen Geminiderna når sin kulmen.

22–23 december – Meteorsvärmen Ursiderna når sin kulmen.

Så fotograferar du månen

När du fotograferar månen ska du använda så mycket tele som möjligt. Månen lyses upp av solen, så därför ska man använda kamerainställningar som påminner om de man använder i dagsljus. Annars blir månen bara en vit fläck.

>Läs även: Därför bör du känna till de här 5 brännvidderna

Använd slutartidsprioritet och en slutartid på mellan 1/250 och 1/1 000 sekund. Välj Auto ISO och gör en ljusmätning med punktmätning, där mätpunkt ligger på månen. Du kan eventuellt justera exponeringskompensationen om bilden blir för mörk eller för ljus.

Bild av månen

När månen står lågt på himlen verkar den större, och du kan samtidigt få med inslag som träd eller byggnader i förgrunden som bidrar till att visa storleksförhållandena i bilden.

Nedan ser du när det är så kallad supermåne under 2023. Detta är tillfällen då fullmånen är en aning större och lyser starkare än annars, eftersom månen är närmare jorden. Du ser även när det är månförmörkelse 2023.

Supermånar och månförmörkelser 2023

5 maj – Penumbral månförmörkelse.

1 augusti – supermåne.

31 augusti – supermåne.

28 oktober – Partiell månförmörkelse.

I Fördelszonen kan du hämta vår astrokalender för 2023. Kalendern ger dig överblick över meteorsvärmar, supermånar och månförmörkelser och visar när solsystemets planeter är värda att fotografera och när det är nymåne och fullmåne.

Det är nämligen vid nymåne som det är bäst att fotografera stjärnor, eftersom ljuset från månen då är som svagast och minst störande. 

Astrokalender 2023

Astrokalendern är i pdf-format, så du kan skriva ut den eller spara den på datorn, mobilen eller surfplattan.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av