Kvinnlig boxare i Uganda

Förra året kom den här bilden på första plats i World Press Photos sportkategori. Vi har pratat med fotografen bakom bilden, John T. Pedersen, och fått hans bästa tips för reportagefotografi. 

© John T. Pedersen

Fotojournalistens bästa tips för reportagebilleder

Vi har pratat med den prisbelönta norska fotojournalisten John T. Pedersen och fått hans bästa tips för reportagefoto. Du hittar dem nedan.

13 november 2020 av Sarah Marie Winther

Reportage är en intressant genre inom fotografi, där varje bild bidrar till att berätta en historia, t.ex. om en lokal konstnär, en viktig demonstration, en politisk valrörelse eller något helt annat.

2018 tillbringade den norska fotojournalisten John T. Pedersen en längre period i Katanga, som är ett av de största slumkvarteren i Ugandas huvudstad Kampala. Här fotograferade han Moreen, en talangfull kvinnlig boxare. 

Bilden överst i artikeln kom på första plats i sportkategorin i den prestigefyllda fototävlingen World Press Photo. 

> Läs också: Få koll på kamerornas sensorstorlekar

Kvinnlig boxare i Uganda

Moreen Ajambo är 30 år, sjubarnsmor och en av Ugandas bästa kvinnliga boxare. 

© John T. Pedersen

Öppenhet, ärlighet och ödmjukhet

I Bonnier Digital FOTO nummer 17/2020 har vi pratat med John T. Pedersen, och en av sakerna som vi frågade honom om var självklart vilka hans bästa tips var för att ta reportagebilder. Detta var hans svar:

Ge något av dig själv. Berätta för folk vad du gör och varför du är där. Om du märker att folk är avvaktande, vänta då med att plocka fram kameran tills ni har lärt känna varandra.

Hitta en person ur lokalbefolkningen som verkar trovärdig och som kan guida dig och hjälpa dig att översätta. Bland fotojournalister kallas de här personerna för fixare, och de kan vara vem som helst. På ett hotell i Uganda samtalade John med en piccolo som visade sig ha en familjemedlem som arbetade i flyktinglägret som John skulle fotografera. Var öppen och redo att prata med alla som du träffar på gatan, så är det lättare. Kom ihåg att be om personens telefonnummer.

Visa respekt och ödmjukhet när du bjuds in i någons hem. I många länder betyder det t.ex. att ta av sig skorna.

> Läs också: Det här är marknadens bästa fotobok

Slumkvarter i Uganda

Katanga är ett av Ugandas största slumkvarter; över 20 000 människor bor där. Över hälften av dem är barn under 14 år. 

© John T. Pedersen

Stor intervju om fotojournalistens äventyr

I årets 17:e nummer av Bonnier Digital FOTO kan du läsa mycket mer om Johns utrustning, som bland annat består av en blixtsnabb Sony-kamera och två analoga Leica-kameror, och om hans resor till bland annat Uganda, Gaza, Auschwitz och Bosnien-Herzegovina.

> Läs också: 6 saker du inte visste om ISO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av