Gamla hus

Svartvita arkitekturbilder ger ett helt annat uttryck än om du fotograferar samma motiv i färg. 

© Shutterstock

De bästa kamerainställningarna för arkitektur

När du fotograferar arkitektur har du lång tid på dig att fundera över hur du ska ta dig an motivet, i och med att byggnaderna som bekant inte flyttar på sig. Därmed är arkitektur ett av de bästa motiven, om du vill lära dig mer om hur dina kamerainställningar fungerar.

Här går vi igenom vilka kamerainställningar som ger dig bäst förutsättningar när du ska fotografera byggnader. 

Förutsättningarna beror förvisso i hög grad på hur ljust det är där du fotograferar, men det kan ändå vara bra att utgå ifrån följande kamerainställningar nästa gång du fotograferar arkitektur.

Utgå ifrån en slutartid på 1/125 sekund

Den rekommenderade slutartiden beror på ljusförhållandena när du tar bilden, men som utgångspunkt kan du börja med en slutartid på runt 1/125 sekund. 

Tänk på att slutartider som är längre än 1/60 sekund oftast kräver användning av stativ, i och med att kameran hinner registrera även små skakningar vid långa slutartider.

> Läs också: Den bästa utrustningen vid fotografering av arkitektur

Höghus i Stockholm med skuggor från kran.

Du kan göra dina bilder av arkitektur ännu finare om du har öga för ljussättningen. Även de tråkigaste byggnadsverken strålar när solen kastar sitt orange sken på dem.

© Shutterstock

Välj 100 som ISO-värde

Kamerans ljuskänslighet definieras av ISO-värdet. De betyder att om du har bestämt dig för en viss kombination av bländare och slutartid, kan du möjliggöra den med hjälp av ISO-inställningen även om ljusförhållandena är ogynnsamma.

Det lägsta möjliga ISO-värdet är oftast 100, och vid goda ljusförhållandena ger det värdet bäst resultat. Om du däremot fotograferar i mulet väder, kan du behöva gå upp till ISO 400.

> Läs också: Så använder du ISO-inställningarna

Modern arkitektur i Oslo

ISO är en viktig inställning på kameran, och därför har de flesta kameror en särskild knapp för inställning av ISO-värdet. Du kan byta ISO-värde genom att hålla ner knappen och justera med inställningsratten, eller så kan du använda pilknapparna för att välja önskat ISO-värde.

© Shutterstock

Använd GPS-funktionen om du går på upptäcktsfärd

Många nyare kameror har en inbyggd GPS-funktion som gör att du kan se var du har tagit dina bilder. Den här funktionen är särskilt praktisk om du fotograferar byggnader när du är på semester eller om du helt enkelt är i en stadsdel i hemstaden, som du inte är helt välbekant med.

Charmen med att gå på upptäcktsfärd är att du ibland inte riktigt vet var du är. Det är oftast här som du hittar de intressantaste motiven, och sedan kan kamerans GPS-funktion hjälpa dig att ta reda på var du fotograferade när du återigen är hemma framför datorn.

> Läs också: 3 små förbättringar som ger dig bättre arkitekturbilder

Man vid dator återupplever sin fotorunda med hjälp av GPS-funktionen

Återupplev din fotorunda när du kommer hem. Det kan du om du har ställt in kameran så att den märker bilderna med GPS-data.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av