Läs också

Kvinna med Tiktok i mobilen.

Vad är Tiktok?

skepnad bakom gardin i motljus

Konstfotografering handlar om att vara kreativ. Här är det en skepnad bakom en gardin i motljus som har fått en konstnärlig prägel.

© Essi Maaria Orpana

Blås liv i dina bilder med konstfotografens tre bästa tips

Vi har pratat med en konstfotograf som tipsar om hur du kan blåsa liv i kreativiteten, om den skulle sina när du är ute och fotograferar.

Vi har pratat med fotografen Essi Maaria Orpana som har besökt övergivna platser i Spanien och tagit annorlunda och kreativa bilder i hus som är upp till 500 år gamla. 

Den kreativa aspekten är en viktig del av hennes stil, och därför frågade vi henne hur hon lockar fram kreativiteten när hon fotograferar.

1. Mästerverket gömmer sig i upprepningen

När alla inställningar är gjorda är det ofta de minsta detaljerna som gör att en bild lyfter till högre höjder. 

Ljuset kan till exempel skifta från en bild till en annan, vinden och andra faktorer kan också spela in, och slutligen kan modellen, om man använder en sådan, röra sig från en dålig vinkel till en bra eller tvärtom. 

Därför är det bra att komma tillbaka till samma ställe många gånger och ta vad som i grund och botten är samma bild om och om igen, så att man fångar alla små förändringar i motivet. Till sist får man den perfekta bilden. 

> Läs även 5 tips från de bästa fotograferna

Den här bilden har väldigt många lager. Ett av dem är bilden av flickan, som hittades på en övergiven plats, och Essi Maaria har fotograferat sig själv med bilden i händerna. 

© Essi Maaria Orpana

2. Bilder blir bättre av feedback

De allra flesta fotografer tycker nog det är meningsfullt att visa upp sina bilder för andra, och om kreativiteten har slocknat kan det finnas mycket att hämta i detta tips.

Nya ögon kan nämligen bidra med intressanta perspektiv på ett foto – perspektiv som kan användas för att göra bilden ännu bättre eller hjälpa dig att ta bättre bilder nästa gång du är ute och fotograferar.

Därför är det alltid en bra idé att prata med vänner, familjemedlemmar och kollegor om dina bilder och diskutera vad som skulle kunna göra bilden ännu bättre.

Var nyfiken på både ris och ros, och ställ gärna frågor om någon säger att de antingen gillar eller inte gillar en bild.

Fråga till exempel exakt varför de tycker om den, hur de känner när de tittar på den och så vidare.

Du kan också gå med i en fotoklubb, där du får en engagerad publik som kan ge ännu mer initierad kritik.

Övergivet vardagsrum med soffa och soffbord

Essi Maaria tog många bilder i det här huset, som hade stått övergivet och orört i många decennier.

© Essi Maaria Orpana

3. Låt kreativiteten flöda

Om man har stagnerat helt, kan det vara enormt utmanande att väcka kreativiteten till liv igen. Då är det viktigt att man inte grubblar för mycket över situationen eller kanske ger upp helt. 

Tvärtom är det bättre att komma igång med att göra något, vad som helst. Det kan vara att undersöka nya vinklar på motivet eller att byta objektiv och brännvidd. 

Det är nämligen ofta när man experimenterar med exempelvis grodperspektiv och vidvinkel som nya idéer kan växa fram. 

> Läs mer: 10 fotoidéer som kan kickstarta din kreativitet

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av