Närbild av kamera sedd uppifrån
© Shutterstock

Auto ISO får hjälp av smart funktion

När ljuset växlar snabbt kan kamerans automatiska ISO-inställning rädda många bilder, men ibland gör funktionen fel. Det kan du undvika genom att använda denna teknik, som ger dig full kontroll över din bild.

Auto ISO är ett riktigt bra verktyg, och i de allra flesta situationer rekommenderar vi att du använder det, särskilt när ljuset växlar mycket. 

Resultaten kan dock bli dåliga i vissa situationer. Dem berättar vi om i den här artikeln, och ger dig lösningen på problemet. 

Du kan aktivera Auto ISO på ett av kamerans halvautomatiska program, som bländar- och slutartidsprioritet, eller på programmet P och det helmanuella programmet M. 

På bländarprioritet väljer du bländare, medan kameran justerar slutartiden. På slutartidsprioritet väljer du slutartiden, medan kameran automatiskt väljer bländare. Normalt är ISO inställt på Auto-läget i båda programmen. 

Se även videorna i kameraskolan

Här fungerar inte Auto ISO

När du använder Auto ISO finns det flera situationer där kamerans automatiska ljusmätning kan läsa av motivet fel, och bilden blir då antingen för ljus eller för mörk. 

Det kallas även för överexponering eller underexponering, och det kan vara frustrerande att se hur kameran väljer mycket höga ISO-värden på Auto ISO när man till exempel försöker ta en silhuettbild. 

På samma sätt kan ISO-värdet även bli alldeles för lågt, och det sker vanligtvis när du fotar i motljus. Det starka ljuset från solen förvirrar kamerans ljusmätning. 

Borgruin på kulle

Vi kunde bara ta denna bild i motljus, så vi använde Auto ISO och programmet för slutartidsprioritet samt en exponeringskompensation på minus ett steg för att undvika att himlen frätte ur. 

© Holger Svend Anderson

Funktionen som räddar bilden

Lösningen på problemet stavas exponeringskompensation, och på vissa kameror, bland annat flera Fujifilm- och Sony-modeller, har den en egen ratt på kameran. 

Funktionen brukar ha siffror från minus tre till plus tre. Minusvärdena anger för kameran att bilden ska vara mörkare, medan plusvärden gör bilden ljusare. 

Om du vill ta ett porträtt i motljus, och kameran visar en mörk modell, är det enda du behöver göra att ställa in exponeringskompensationen på exempelvis plus ett eller plus två. Då gör kameran automatiskt bilden ett respektive två steg ljusare genom att ställa in ISO samt antingen bländaröppning eller slutartid.

På så sätt går det både snabbare och enklare att ta snygga exponeringar, eftersom man bara behöver koncentrera sig på exponeringskompensationen. Antalet misslyckade bilder minskar.  

Om din kamera saknar ett särskilt vred för exponeringskompensation kan du ofta programmera ratten på kamerans baksida så att den får denna funktion.

Läs även Spara tid som fotograf

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av