två giraffer med huvudena intill varandra
© Shutterstock

3 tips för bättre svartvita bilder

För det mesta krävs det inte så mycket för att ett foto ska fungera mycket bättre i svartvitt. Läs mer och ta reda på vad du kan göra för att lyfta din svartvita bild till nya höjder.

Få fotogenrer har lika tidlösa egenskaper som svartvitt, och det kan ibland vara svårt att se om en bild är tagen igår eller för 50 år sedan.

Nedan har vi samlat tre helt avgörande faktorer som ger dig bättre bilder i svartvitt.

1. Framhäv kontrasterna

Områden med ljus och skugga gör ditt foto mer intressant att se på, så välj gärna motiv som har båda delarna.

Om du tar landskapsbilder kan du ofta hitta skuggor i motivet som ger bilden karaktär och djup – till exempel mörkret under en vacker stenbro, det djupa mörkret mellan träden i skogen eller något annat som du kan ha med i kompositionen. 

Om du har möjlighet att ändra bakgrunden, till exempel i vissa typer av makro- och porträttbilder, kan du även använda en enhetlig vit bakgrund för att framhäva din modell, om personen till exempel har mörkt hår och svarta kläder på sig. 

Om din modell däremot är ljushårig fungerar det bäst med en mörk bakgrund så att det ljusa håret inte drunknar i en vit bakgrund.

Porträtt av kvinnor på rad

Till kvinnor med ljust hår bör du välja svart bakgrund. 

© Shutterstock

2. Använd ljusstarka objektiv 

När färgerna försvinner från motivet kan det vara svårt att framhäva sitt huvudmotiv mot bakgrunden. Då har du god hjälp av objektiv med stora maximala bländaröppningar på mellan F1.4 och F2.8. 

De stora bländaröppningarna kan göra bakgrunden oskarp, och särskilt vid porträttfotografering får motivet ett lyft om modellen framträder tydligare. 

Man ska inte heller glömma bort att använda rätt fokusmetod när man fotograferar med ljusstarka objektiv.

När du tar porträtt är det till exempel viktigt att aktivera ögonfokusering om kameran har det, för då kan du vara säker på att skärpan hamnar precis där den ska – på det närmaste ögat. 

> Läs även 3 tips för skarpare bilder med autofokus

Hund tittar upp framför en lysande bakgrund

Med hjälp av ett ljusstarkt objektiv var det möjligt att ta en bild av den australiska vallhunden, där ljuset i bakgrunden skapar en snygg bokeh. 

© Shutterstock

3. Lyft fram detaljer och texturer i redigeringen

Om du tar dina bilder i råformat kan de ofta tyckas sakna dynamik och detaljer när du granskar dem i ditt bildbehandlingsprogram. 

I jpg brukar det se bättre ut, men detaljer och texturer kan ofta lyftas ännu mer, och i ett program som Lightroom kan du till exempel justera reglagen Ta bort dis och Textur i Närvaro-panelen och Skärpa i Detalj-panelen. 

Var inte rädd för att göra kraftiga justeringar med reglagen när du bildbehandlar, för svartvitt klarar ofta mer extrema redigeringar än motsvarande bilder i färg.

Prova till exempel värdena +50 i Textur tillsammans med +25 i Ta bort dis, och se vilken stor skillnad det gör på din bild. 

Om bilden är väldigt brusig brukar det också vara en bra idé att konvertera den till svartvitt, eftersom bildbruset blir mindre påträngande när färgerna är borta. 

> Läs även 4 hemliga tips i Lightroom

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av