Bokeh i för- och bakgrunden i bild av stad

Leta efter motiv som lyses upp av ett starkt ljus. Ljuset ska ligga i delar av bilden som är utanför fokusområdet.

© Shutterstock

3 tips som ger snyggare bokeh

Bokeh är ett japansk ord för kvaliteten på den snygga cirkelformade oskärpan som man kan få i för- och bakgrund när man fotograferar på stora bländaröppningar. Här får du tre tips på hur du bemästrar tekniken.

27 november 2020 av Christian Trant

Det är lätt att ruinera sig i jakten på den perfekta bilden med bokeh. Objektiven som ger den allra snyggaste cirkelformade oskärpan är nämligen dyra. Men du kan definitivt också få bra resultat med billigare utrustning.

Här får du våra bästa tips på hur du får en fin bokeh vilken utrustning du än använder. 

1. Fler bländarlameller ger högre kvalitet

Du får den snyggaste cirkelformade oskärpan när du använder ett objektiv med många bländarlameller. 

Objektiv med många bländarlameller behöver nödvändigtvis inte vara dyra; du kan t.ex. kompromissa med brännvidden eller märket och välja ett objektiv från en tredjepartstillverkare. 

I Prylguiden lägger vi regelbundet upp recensioner av nya fotoprodukter. Här kan du bl.a. läsa mer om det här billiga Canon-objektivet, som ger en snygg bokeh.

Objektiv med fler bländarlameller ger generellt en rundare bländaröppning, vilket ger en mer helgjuten bokeh-effekt, till skillnad från objektiv med färre bländarlameller som ger en kantigare bokeh-form. 

> Läs också: Vad ger vackrast bokeh? 

Silhuett med bokeh i bakgrunden.

Kulörta lyktor, stadens ljus eller solsken som strilar ner genom trädkronor är exempel på ljus som ger vackra cirklar.

© Shutterstock

2. Minska avståndet mellan kameran och motivet – och öka det mellan motivet och bakgrunden

Om motivet står väldigt nära bakgrunden, går det ut över bildens bokeh. Du får bäst bokeh om du också anpassar avståndet mellan kameran och motivet. 

Ju närmare du kommer motivet, t.ex. en person, desto bättre förutsättningar får du för större cirklar i bakgrundsoskärpan.

> Läs också: 10 fotobegrepp som du behöver känna till

Bokeh porträtt

Den cirkelformade oskärpan blir mer uttalad om du väljer en fokuspunkt som ligger nära kameran. Då blir nämligen skärpedjupet mindre, vilket gör att bakgrunden blir ännu oskarpare, som på bilden här. 

3. Skapa dina egna intressanta bokeh-former

Du kan köpa bokeh-paket på internet, som du fäster framför objektivet för att åstadkomma nya bokeh-former i bilderna. Du kan även skapa dina egna former, t.ex. fjärilar eller hjärtan, genom att skära ut motivet på ett svart pappersark som du fäster framför objektivet.

När du tar bilder med papperet framför objektivet, tar bokehn form efter de utskurna formerna. Det är alltså bara fantasin som sätter gränserna för vilka roliga bokeh-former som du kan skapa. 

> Läs också: Snygg bokeh i porträttet

Hjärtformad bokeh

Du kan åstadkomma hjärtformer, som på den här bilden, genom att göra egna utskärningar i papp.

© Shutterstock

Stor guide till fantastiska bilder med bokeh

I Bonnier Digital FOTO nummer 18/2020 kan du läsa allt om hur du får den snyggaste bokeh-effekten i dina bilder. Här går vi igenom vilka objektiv som lämpar sig bäst för uppgiften. Vi visar också hur du kan göra den cirkelformade oskärpan mer uttalad med hjälp av din uppställning. 

Du får även inspiration till olika motiv som du kan fotografera, och så tittar vi närmare på de olika typerna av bokeh som du kan åstadkomma. 

Om du ännu inte prenumererar på Bonnier Digital FOTO, kan du just nu få två nummer av tidningen + den nya fotoboken "Bli en bättre fotograf" för bara 88 kronor inklusive porto och expeditionsavgifter! Boken innehåller en lång rad guider till alla de viktigaste motiven – naturligtvis också till hur du kan få en snygg bokeh i dina porträtt. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av